Wednesday, September 18, 2013

 СВД 1ви етап

"Хляб" 

Пет дни интро етап от Специфичната въглехидратна диета в редуване на пилешка супа и бульон те превръщат в Чарли Чаплин, на който му се привижда какво ли не за ядене. Да спреш изведнъж да ядеш хляб, баница, мекици, макарони, пица и изобщо всякакви тестени изделия не е никак лек шок както за тялото, така и за психиката.

Всеки ден четях какво ще мога да добавям в първия етап на СВД и слюноотделях обилно. Някои от предложените рецепти отхвърлях директно, други визуализирах много добре, дори си представях как ще са на вкус. Очите ми светнаха, когато прочетох бананов хляб: 5 банана, 5 яйца, 1/2 ч.л. ванилия, 1/4 ч.ч. мед, който не добавих и 1 с.л. сода за хляб. Бананите се намачкват, смесват се с разбитите яйца и всичко останало, полага се хартия за печене на дъното съда, пече се на 165 градуса Ц около час. Лесно, че и звучи ужасно вкусно.

Да, ама не. Поне на мен не ми хареса изобщо. Останах крайно разочарована и съвсем рухнах при мисълта, че в менюто ми скоро няма да присъства нещо по-солидно освен супа и кюфтета.

Поглеждам поредната рецепта, за която чета хвалби, че най-сетне може да си приготвя някакво ставащо за ядене подобие на хляб. Опитвам се да не си представям много вкуса и потискам позивите за повръщане. Бръча нос, набавям прдуктите и започвам с ужасната мисъл, че всичко отново ще замине в коша за боклук.

"Хляб" от пилешко и яйца 

2 ч.ч. пилешко (предварително сварено, аз използвам гърди, и смляно на каша)
1/3 ч.ч печена тиква
1/4 ч.ч зехтин (или което и да е олио от позволените)
1с.л. сода за хляб
1с.л. сол (може и по-малко)
5-6 яйца


Загрейте фурната до 165°Ц (325°Ф).
Свареното пилешко смилате с кухненски робот, за да улесните смилането и да се получи каша, добавете малко от бульона, който се е отделил при варенето на месото.



Смесете всички съставки.



Направете на каша с помощта на пасатор.
Сложете хартия за печене на дъното на тавата и изсипете сместа.





Печете един час, или до златисто.




Изчакайте да изстине и нарежете на парчета.




Когато направих "хляба" за първи път, използвах кръгла тава и го нарязах на триъгълници, като пица. Затворих очи и отхапах плахо от едно парче. Изпитах огромно облекчение, че това чудо става ядене. Намазах си кокосово масло отгоре и поръсих сол. След това извадих ябълковия сос от хладилника и започнах да си топвам второто парче в него. Открих вълшебната комбинация, която не ме караше дя мятам жални погледи към хляба в къщи, от който не трябва да ям.

Хлябът от пилешко, наред с пилешката супа, до днес са две от основните неща, за приготвянето на които винаги се намират продукти хладилника ми.

След първите 2-3 опита, започнах изобщо да не използвам мерки. Слагам на око, намалих яйцата, добавям много повече тиква, сипвам зехтин. Както и да разменя съотношенията на тиква-месо, винаги се получава. Назад посочих с линк кой вид тиква използвам, тъй като опитах и с други два, но с тази става най-вкусен.

Още не съм пробвала да го опека в тавичка за хляб, но не виждам причина да не се получи.

От "хляба" можете да си направите и пържени филии.

Тази рецепта ми даде да разбера, че не трябва да се тюхкам за липсата на разнообразие и за това, колко ме ограничава диетата. Напротив. Нито пък да се подлъгвам и да съдя за дадено ястие по съставките.

Експериментирайте смело.

Точно така, това че на мен не ми хареса "банановия хляб", не означава, че не трябва да му дадете шанс.




2 comments:

  1. Здравейте . Може ли тиквата да я смена с моркови.благодаря

    ReplyDelete
  2. Не съм правила с моркови, не зная. Споделете, ако пробвате.

    ReplyDelete