Monday, September 23, 2013

СВД 2ри етап

В книгата си Илейн  Готшал изброява позволените и забранените храни, напомня да се представят бавно и да се следи внимателно за реакция, но аз лично намирам обособените етапи в препълнения с полезна информация уебсайт http://pecanbread.com/  за много удачно допълнение към Специфичната Въглехидратна Диета. Поне на мен, това разделение определено ми внесе яснота и ме улесни много.

Във вория етап на СВД може да се представят бадемовото мляко, млякото от кокос както и фъстъченото (бадемово или от кашу) масло. Фъстъците са от семейството на бобовите и би било добре да се консумират в по-напреднал стадий от диетата. Въпреки че вторият етап позволява млякото от ядки, трябва да го консумирате в малки количества и да се уверите, че ви понася добре. В противен случай изчакайте докато сте сигурни, че не затруднява храносмилането ви.


Бадемово мляко

100 гр. бланширани* (белени) сурови бадеми
1 л. вода
щипка сол
1 с.л. мед (по желание)

Сложете съставките в блендер и го оставете да работи 10 мин., за да  смели всичко добре.
Прецедете през сито, или марля.
Изхвърлете грубите останки. Ако сте ползвали сито, вземете лъжица и натиснете с опакото ѝ за да доизцедите млякото. Ако сте използвали марля, свийте я и изстискайте останалата течност.
Съхранявайте в хладилниха не повече от 2-3 дни.

*За да обелите бадемите по-лесно, ги накиснете във вода минимум за 7 часа. Не само ще се обелят лесно, но така са по-добре за консумиране, тъй като по този начин се отсраняват инхибиторите (вещества полезни за ядките, но вредни за нашата храносмилателна система).

Ако все още имате силно разстройство, не бързайте с ядките и продуктите от тях.

Във втория етап от СВД може да добавите кайсии, авокадо, праскови, ананас, сини сливи, домат, артишок, аспержи, краставици, чесън, зелен фасул, гъби, чушки, тиква, тиквички.
Всички плодове и зеленчуци трябва да са белени, без семки и обработени. Единствено авокадото е позволено да се консумира сурово. Аз така и не разбрах как мога да си сваря краставица, за това просто изчаках и я включих в менюто си по-късно.

От тук насетне развихряте въображението си на максимум и започвате да майсторите каквото ви хрумне.

Задушете зеленчуци за гарнитура към печено пилешко или телешко. Пригответе си телшко със зелен фасул. Омлетите вече няма да са само с яйца...

Хората страдащи от улцетрозен колит, болест на Крон, дивертиколит, синдром на дразнимо черво или каквито и да били стомашно-чревни разстройства не абсорбират правилно витамините и минералите от храната, която консумират и често отслабват драстично, а качват трдно килограми.

По време на Специфичната Въглехидратна Диета не очаквайте чудеса в областта на трупане на килограми. Това не може да стане, докато оздравителният процес не е на лице, а и при липса на трудните за обработване полизахариди и преработвани храни, ще улесните храносмилателния процес ведно с метаболизма си. На този етап най-важното за нас е да не продължаваме да сваляме килограми. Ако по време на диетата постигнете това, значи сте на прав път. Останалото ще се случи в последствие.

Маслата от ядки са много калорични и ако ви понасят, е добре да присъстват в менюто ви всеки ден.

Можете да си направите калоричен шейк със следните съставки:
1 авокадо
1 узрял банан
1 яйце (сурово, ако не се чувствате сигурни и не искате да приемате сурови яйца, пропсунете)
малко мед (по желание)
фъстъчено масло
домашно приготвено кисело мляко

По-късно можете да разнообразите с малко боровинки или да сложите кокосово мляко вместо кисело.
Количеството на продуктите също може да се увеличи.

Разбивате в блендера. По желание можете да добавите малко вода, лед или капка ванилов екстракт.




















5 comments:

  1. Направих си мляко от кокос, детето и аз го харесахме :). От пулпа мисля да направя сурови бонбони. По тази рецепта http://stefibozhilova.com/?p=1046&cpage=1#comment-12996
    Аз се чудя дали мога да хапвам от тях или е рано?

    ReplyDelete
  2. Шейка си го направих, само че без сурово яйце.
    Хареса ми. Преди съм си правила шейк с авокадо, какао и фурми. В диетата след време може ли да се употребява какао?

    ReplyDelete
  3. Диетата е най-добре да си я правите индивидуално. Всяко тяло реагира различно на различните продукти. Сурово какако става. Ако я спазвате стриктно, бъдете сигурна че осигурявате всички витамини и минерали на тялото и поемате необходимите калории за ден.

    ReplyDelete
  4. Относно витамините, можете ли да ми предложите подходящи? Какво Ви е мнението за витамините от плодове и зеленчуци на прах без разни добавки..

    ReplyDelete
  5. Ако изследванията ми не показват че имам недостиг на определен витамин или минера, не приемам никакви.

    ReplyDelete