Tuesday, September 3, 2013

Какво е СВД (SCD)?

Ще бъда кратка. При наличието на гугъл не виждам смисъл да се отплесвам. Но ще улеснявам с колкото се може повече директни линкове. Разглезихме се и искаме всичко да ни е удобно, свършено за максимално кратко време и по най-лесния възможен начин.

Първата публикация в блога е редно да е с два-три абзаца въвеждаща информация. Подавам няколко опорни точки и след това минавам по същество, т.е. диетата поетапно, рецепти и варианти за комбинации на позволените храни. Тук-там и информация от всякакво естество, която ме е заинтригувала и смятам, че ще бъде от полза.

 Специфичната Въглехидратна Диета (СВД или SCD Specific Carbohydrate Diet) e разработена от д-р Сидни В. Хаас и популяризирана от Илейн Готшал, която през 1994 публикува книгата "Прекъсване на порочния кръг: чревно здраве чрез диета".

Какво представлява самата диета? 
В края на статията има изброени връзки към сайтове, препълнени с информация.

Списък с позволени и забранени храни

Прочетете книгата на Илейн Г., прочетете я още веднъж. След това  потърсете материали в интернет и чак тогава преценете дали това е "вашата" диета. Ако решите, че бихте могли да я спазвате, се въоръжете с търпение и позитивно мислене и започвайте.

Ако не смятате да сте сериозни и стриктни до фанатизъм, няма смисъл да хабите време и нерви.

За останалите, продължавам с информация за диетата по етапи, както и с рецепти,  които се надявам да са Ви от полза и да  Ви спестя момента "проба грешка".

Следва въвеждащия (Интро) етап от диетата




5 comments:

  1. Здравейте . В България има ли я тази книга.

    ReplyDelete
  2. Не зная, не съм в България. Мисля че я имам в електронен вариант, ще проверя. На англ. е обаче (ако я пазя)

    ReplyDelete
  3. И аз ще се радвам да я споделите.

    ReplyDelete
  4. Намерих я, .pdf файл е. Пишете ми на tinahris@yahoo.com, споменете Относно: "И.Готшал книга", за да не изтрия без да съм отворила имейла дори

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete