Saturday, September 14, 2013

                    Приемаме ли достатъчно храна?


В примерното меню липсва информация за калориите в ястията. Пропускът е направен нарочно, тъй като нуждите за всеки са различни. Добре е да сте запознати от какво количество калории се нуждае вашето тяло, особено когато се наблюдава загуба на тегло, липса на апетит и енергия. Преди и по време на интро диетата не е необходимо да се затормозявате с мисълта за калории, но си струва да се осведомите по този въпрос месец по-късно. За хора, които се потрисат при мисълта за следене на калории, в това число съм и аз, е добре да имат предвид, че в началните месеци на диетата е от полза ако се знае какви калории се приемат.

Първата стъпка е да се устаови по колко калории са ви необходими. Най-бързият и лесен начин да го направите е с помощта на онлайн калкулатор. Изчисленията са приблизителни и обикновено варират, ето защо най-добрият вариант е като се използват няколко калкулатора и  се осредни резултата.

Ето няколко калкулатора на български и английски език.

След като установите от колко калории на ден се нуждаете, е добре поне в началото да претегляте и разделяте храната, за да добиете представа за съотношението порция-количество калории. В даден период от диетата ако целта ви е да качите или свалите килограми, е добре отново да поработите с порциите и грамажа, за да постигнете желания резултат.

Ако смятате че не се храните достатъчно и не си набавяте необходимите калории, можете да промените подхода, като увеличите количеството храна за едно ястие. Вместо по три хранения на ден, да имате четири или шест, увеличете порциите месо.

Не забравяйте, че стомахът ви е свикнал да приема определено количество храна, което количество не е изключено да е било предимно от преработени храни, а те са значително по-калорични от еквивалента на същия размер порция съставена само от натурални продукти. Очаквайте да преминете през период на пригодяване към диетата, по време на който ще имате чувството, че приемате твърде много натурална храна, съдейки по обема ѝ. Именно проследяването на калориите ще ви увери, че това не е така, а ще бъде и от полза да сте сигурни, че приемате достатъчно докато сте на СВД, за да разсеете всякакви съмнения, че диетата ви оставя "недохранени".

Очаквайте да ви спохожда ненаситно желание за продуктите, от които изведнъж сте се лишили. За повечето хора, това ще бъде началото на края за храните, които са присъствали в менюто им. Тялото и умът са свикнали да ги приемат и в момента, в който бъдат  спрени, е съвсем нормално да ги искат отново. Захарта е изключително мощна в това отношение, ето защо пристрастените към шоколада, бонбоните и изобщо всички сладки неща (аз, аз, аз) трябва да бъдат подготвени за (да, това е точната дума, повярвайте ми) абстиненция.

Подобни състояния на неукротима лакомия  ще ви спохождат на приливи и отливи.Често ще слюноотделяте при мисълта за храна, която дори не сте намирали за апетитна. Ключът е да не се предавате и да осъзнаете, че това е част от процеса на детоксикация, през който тялото ви трябва да премине, за да продължи към новия начин на живот, към който се стремите. За да превъзмогнете това състояние, може да се обадите на познат, преминал по същия път и успял да се пребори с трудното начало. Ако не познавате такъв човек, си припоменте защо избрахте диетата, припоменете си последната ви криза, припомнете си колко отпаднали сте се чувствали преди седмица... и желанието за непозволената храна ще отмине.

Мислете за тези препятствия, като за временно предизвикателство, при което самоконтролът и волята ви ще бъдат възнаградени щедро.















No comments:

Post a Comment