Monday, September 16, 2013

  Първи етап



След мъчителното интро, идва ред на първия етап от СВД. Новите продукти ще се представят предпазливо. В менюто продължават да присъстват всички ястия от интро етапа, стига да не са ви втръснали. Дори и да са, в последствие си остават опции за разнообразяване.

След това е добре да вкарвате по един нов продукт на ден, за да проследите дали стомаха ви го приема добре. Ако сте сигурни, че нещата от първия етап ви понасят, няма нужда да сте толкова предпазливи. Ръководете се по тялото си. В случай на реакция, ако усетите подуване на стомаха, отново зачестяване посещенията на тоалетната, газове, проследете дневника си и елиминирайте виновника за 2-3 дни, дори за седмица. След време опитайте отново и ако пак има реакция, го избягвайте за по-дълго, да речем месец-два. Когато почувствате стомаха си укрепнал, отново дайте шанс на въпросния продукт, за да се уверите дали трябва да го елиминирате напълно от менюто си.

В първия етап от Специфичната Въглехидратна Диета се включват банани (добре узрели, с кафяви петна по кората), тиквички, ябълки и круши (печени), тиква. За любителите на безалкохолно, ако не издържате без газирана напитка, да речем, може да добавяте по малко прясно изстискан портокалов (или друг) сок, към чаша газирана вода. Досещате се, че не е добре да прекалявате, нали? Продължавайте да наблягате на водата, пилешкия бульон и електролитите.

Ябълков сос

ябълки
канела (по избор)
мед (по избор)
вода
огнеупорен стъклен съд с похлупак

Загрейте фурната до 175°Ц (350°Ф), обелете ябълките и ги почистете от семките, нарежете на кубчета. Сложете малко вода на дъното на стъкления съд, добавете нарязаните ябълки, поръсете с канела и мед (ако имате  Кандидоза и целите с помощта на СВД едновременно да се преборите и с гъбичките, докато лекувате Улцерозен колит, Болест на Крон, Синдром на дразнимо черво и всякакви стомашни-чревни проблеми е добре да избягвате меда и плодовете, или да ги приемате в доста оскъдни количества за няколко месеца), сложете капака и печете около 40 мин., или докато ябълките станат много меки. Изчакайте ги да поизстинат и ги направете на пюре с пасатора. 
Можете да си направите сос от круши, или смесен, от ябълки и круши.

По-късно, когато въведете повече плодове в менюто си, можете да добавяте ананас, праскови, стафиди.

Ето още няколко идеи с какво да се храните по време на първия етап от специфичната въглехидратна диета:
Печена тиква.
Телешка пържола на скара.
Пилешко месо с пюре от моркови или тиква за гарнитура.
Добрите стари Целувки, разбийте белтъците само с мед и щипка сол.
"Пица" -разбъркайте едно яйце и предварително сварено мляно телешко месо, пригответе на тиган като голяма "палачинка". "Пицата" от снимката е с две яйца. В началото винаги изпробвайте ястията с по-малко продукти, за да ограничите размера на евентуално разхищение, в случай че не ви е вкусно.

"Спагети" от тиквички. Нарежете на тънки ленти, задушете с малко зехтин в тигана. За начало ги яжте само със сол или смляно телешко, в последствие (4ти етап) може да добавите и доматен сос, с чушка и лук.

Както забелязахте, често слагам кавички на ястията, защото пицата не е пица, ами си е направо Мица, и т.н., но това не ѝ пречи да е вкусна.

Следва рецепта за "Хляб" от пилешко месо и яйца (1ви етап)

No comments:

Post a Comment