Sunday, September 29, 2013

СВД  3ти етап

В третия етап от Специфичната Въглхидратна Диета плодовете и зеленчуците все още трябва да се консумират белени и обработени.

Вече можете да представите боровинки, къпини, пъпеш, череши, фурми, смокини, грейпфрут, киви, лайм, лимон, манго, портокал, папая, ягоди, мандарини, диня, сушени плодове и стафиди (последните две трябва да бъдат добре сварени и много меки. Стафидите може да оставите за по-късно, ако смятате, че не сте укрепнали достатъчно. Ако се борите и с кандида, избягвайте плодовете, пресни и сушени).

Към списъка със зеленчуците прибавете цвекло, броколи, брюкселско зеле, зеле, карфиол, целина, патладжан, праз, маруля, маслини, лук, грах, чушки.

Месото вече може да се приготвя и пържено на тиган.

В този етап най-сетне идва ред на брашната от ядки. Най-лесни за усвояване са бадемовото брашно и брашното от пекани (вид орехи /на руски).

Към маслата от ядки добавете масло от кашу, лешник и макадамия.

Сигурно вече се питате как за 2-3 дни ще успеете да представите толкова много продукти. Списъкът е само да ви ориентира, останалото ще ви го подскаже тялото. Ако до момента виждате подобрение и стомахът ви не реагира остро при нововъведения, ще успеете да опитате повече неща. В противен случай изберете само няколко и тествайте тях. Онези от вас, които се борят с кандида, ще трябва да пропуснат плодовете.

Въпреки че по книга вече е позволено да се консумира бадемово брашно, не забравяйте, че трябва да бъде в малки количества. Мъфините и сладките приготвени с него са ужасно вкусни и не бива да изяждате по повече от 3 на ден.

Тъй като днес е рождения ми ден, ще публикувам два десерта. Продуктите са от позволените до този етап, но ако не смятате, че сте готови, изчакайте.


Малинов мус
2 ч.ч.* домашно кисело мляко
2 пакета (1 пак- 7г, или около 1 с.л. ) желатин
3 яйца (разделете белтъците и жълтъците)
4 ч.ч. малини (около 2 ч.ч. пюре)
1/2 ч.ч. мед (или по-малко)

В съд с двойно дъно (или на водна баня... нямам първото, мързеше ме да се занимавам с второто и правих в тенджера. Бъркайте често, за да не загори) слагате жълтъците, пюрето от малини, меда и киселото мляко. Бъркате докато сместа се стопли. Сложете желатина в 1/2 ч.ч. студена вода и оставете настрани докато омекне. Когато малиновата смес е гореща (не завирайте) добавете желатина и продължете да бъркате, докато се разтвори добре. 

Махнете от котлона.

Разбийте белтъците на 'твърда' пяна и ги добавете към малиновата смес. 

Може да сложите в чашки, или в един голям съд, ваша воля. 

Изчакайте да изстине и стегне (аз сложих в хладилника) и сервирайте украсено с малини.

         


Бананов хляб

3/4 ч.л. сода за хляб
1/2 с.л. сол
3/4 ч.ч. бадемово брашно
1/4 ч.ч. кокосово брашно
2 с.л. зехтин (или друго олио за готвене, от позволените)
3 яйца
2 добре узрели банана, смачкани, да се получи около 1 ч.ч. каша 
1/4 ч.ч. мед (или по-малко)
1/2 нарязани орехи (по желание, ако не се чувствате напреднали с диетата, пропуснете)

Загрейте фурната до 175°Ц (350°Ф). Намаслете леко малка правоъгълна тавичка за хляб и сложете хартия за печене, за да ви е по-лесно да извадите хляба после.

Смесете содата за хляб, солта и брашното.

В отделен съд смесете зехтина (олиото), яйцата, смачканите банани и меда. Разбийте добре и смесете със сухите съставки.

Изсипете сместа в тавичката. Печете 40 минути.

Изчакайте да изстине, преди да нарежете.

Може да го съхранявате в хладилника около две седмици или да замразите за около месец. 

*1Cup (ч.ч.)=240 ml
  1 Tablespoon (с.л.)= 15ml
  1 teaspoon (ч.л.)= 5 ml

Рецептата за малиновия мус е от книгата на И.Готшал, а рецептата за банановия хляб от книгата на Ерика Керуин.

Следват рецепти за масло и брашно от ядки












2 comments:

  1. Направих банановия хляб, много ми хареса. Само че има ли някаква тънкост в изпичането, моя става влажен...

    ReplyDelete
  2. Така става по принцип, заради бананите.

    ReplyDelete