Wednesday, September 4, 2013

"Кратък" наръчник в няколко части (част втора)

След като вече имаме понятие за порочния цикъл, който ни причинява проблеми с храносмилането, би било добре да споемна някои общи неща за основната, или интро диетата и защо ролята ѝ в оздравителния прцес на стомаха е толкова значителна.

За да започнем правилното оздравяване е необходимо първо да възстановим баланса (бактерията) в червата и да намалим възпалението възможно най-бързо. С приемането на храните от интро диетата, едновременно спираме да "храним" натрупалите се лоши бактерии и осигуряваме на тялото обилен запас от полезни витамини и минерали. В същото време трябва да се борим и с възпалението, което е една от главните прични за диарията, запека, подуването на стомаха и газовете.

Първата стъпка, която можем да направим, за да намалим възпалението е да приемаме само лесни за абсорбиране храни, а именно, добре сготвени и на първо време пасирани плодове и зеленчуци, като по този начин няма да причним допълнителна вреда на чревния тракт.

Втората стъпка е да вкараме в тялото си колкото се може повече естествени противовъзпалителни витамини и минерали, като тези, които се съдържат в бульоните приготвени от кости.

Заедно, тези две стъпки създават ефективна диетична намеса, която ще помогне за прекъсването на порочния цикъл.

Въпреки че в книгата си Илейн Готшал препоръчва по време на  основната диета да се консумират извара и домашно приготвено кисело мляко, за начало е добре млечните продукти да се избягват, тъй като е доказано, че при хора със стомашно-чревни проблеми и най-вече при страдащите от целиакия (цьолиакия), непоносимостта към млечните продукти е често срещана.

Ако искаме да започнем оздравяването на хранителната система правилно, трябва да премахнем лошите бактерии (патогени), храните, които причиняват възпаления и да вкараме в тялото си подходящите противовъзпалителни съставки, които ще успокоят лигавицата на червата.

Благодарение на интро диетата, ще прекъснем порочния цикъл в стомаха и ще го подготвим да позволи на тялото да започне оздравителния процес.

Следва Интро Диета

1 comment:

  1. Здравейте. Толкова се зарадвах когато намерих вашият блог. Много неща ми станаха ясни. Вече опитах какво ли не, най лошо беше с докторите, почти ме сьсипаха. Е, направиха ми някои мрьсотии но когато поискаха да ми срежат червото направо избягах но истината е че и сама е трудно вечния ми проблем беше "какво да ям" докато не намерих тази диета след три години страдания. Бих искала да ви попитам дали може да ми пратите книгата, пратих ви емаил но незнам дали сте го получили. Благодаря :)

    ReplyDelete