Wednesday, September 4, 2013

"Кратък" наръчник в няколко части (част втора)

След като вече имаме понятие за порочния цикъл, който ни причинява проблеми с храносмилането, би било добре да споемна някои общи неща за основната, или интро диетата и защо ролята ѝ в оздравителния прцес на стомаха е толкова значителна.

За да започнем правилното оздравяване е необходимо първо да възстановим баланса (бактерията) в червата и да намалим възпалението възможно най-бързо. С приемането на храните от интро диетата, едновременно спираме да "храним" натрупалите се лоши бактерии и осигуряваме на тялото обилен запас от полезни витамини и минерали. В същото време трябва да се борим и с възпалението, което е една от главните прични за диарията, запека, подуването на стомаха и газовете.

Първата стъпка, която можем да направим, за да намалим възпалението е да приемаме само лесни за абсорбиране храни, а именно, добре сготвени и на първо време пасирани плодове и зеленчуци, като по този начин няма да причним допълнителна вреда на чревния тракт.

Втората стъпка е да вкараме в тялото си колкото се може повече естествени противовъзпалителни витамини и минерали, като тези, които се съдържат в бульоните приготвени от кости.

Заедно, тези две стъпки създават ефективна диетична намеса, която ще помогне за прекъсването на порочния цикъл.

Въпреки че в книгата си Илейн Готшал препоръчва по време на  основната диета да се консумират извара и домашно приготвено кисело мляко, за начало е добре млечните продукти да се избягват, тъй като е доказано, че при хора със стомашно-чревни проблеми и най-вече при страдащите от целиакия (цьолиакия), непоносимостта към млечните продукти е често срещана.

Ако искаме да започнем оздравяването на хранителната система правилно, трябва да премахнем лошите бактерии (патогени), храните, които причиняват възпаления и да вкараме в тялото си подходящите противовъзпалителни съставки, които ще успокоят лигавицата на червата.

Благодарение на интро диетата, ще прекъснем порочния цикъл в стомаха и ще го подготвим да позволи на тялото да започне оздравителния процес.

Следва Интро Диета

No comments:

Post a Comment