Wednesday, September 4, 2013

"Кратък" наръчник в няколко части (част първа)

Поздравления!
Току що поехте първата крачка по пътя към облекчението от храносмилатения ви проблем. Без оглед на диагнозата, СВД определено е правилния избор. Аз самата съм от едва три месеца на диетата и вече виждам подобрения. Още не мога да говоря от позицията на излекувала се, но за съжаление това няма да се получи за няколко месеца. Добре е и вие бързо да го осъзнаете и да се въоръжите с търпение.

Диетата подлежи на модификации. В процеса на спазването ѝ, всеки я пригодява към тялото си и ако имате някой от изброените проблеми,  пригодяването всъщност е  наложително, за да започнете да възстановявате здравето си по-бързо.


  • Болест на Крон
  • Улцерозен колит
  • Синдром на дразнимото черво (IBS)
  • Възпалителни заболявания на червата (IBD)
  • Хранителни алергии
  • Гъбички (Кандида)
  • Запек
  • Хронична диария
  • Синдром на пропускливи черва
  • Дивертикулит
  • Целиакия (Цьолиакия)
  • Кистозна фиброза (Муковисцидоза)
  • Други автоимунни проблеми
Правилното начало.

Интро етапът е основата на диетата и за това е много важно да се изпълни правилно. На нея ще отделя повече внимание, ще се опитам да дам възможно най-подробно описание на подготовката и рецептите, тъй като това е най-трудната част за тялото и психиката.

Пропускането ѝ ще намали значително шансовете Ви да създадете стабилна основа за правилно лечение.

Казано с думи прости, ще се опитате да направите всичко възможно да поемете контрол над здравето си, като промените начина си на хранене, възстановите добрата флора и намалите възпалението в тялото си, за да го подготвите да се излекува.

Порочният цикъл е процес, при който увреждането на червата причинява неправилно храносмилане, което от своя страна води до бърз разтеж на бактериите. Те отделят остатъчни продукти след като се нахранят с неусвоената храна, която тялото не е успяло да абсорбира. Тези остатъци обикновено афектират мозъка, стомаха, червата и много други органи. Като най-вече разрушават червата и процесът продължава, докато причинява още по-тежка диария, запек, газове, подуване на стомаха, отпадналост и всички останали храносмилателни проблеми, които контролират живота ни.

Според мен е важно да си дадем сметка за няколко ключови позиции, като първата е: червата ни са повредени. Първоначалната реакция към увреждането е възпаление на увреденото място, тъй като тялото се опитва да се защити. Да речем, ако си изкълчим глезена, тялото ни обгражда нараненото място с течност, за да го защити, което причинява възпаление (оток).

Втората е следната: тъй като червата са възпалени, те не функционират правилно, което затруднява усвояването на хранителните вещества. Когато тялото не усвоява правилно храната, с която се храним, лошите бактерии се загнездват и виреят от остатъците.Докато се хранят с тях, те отделят газове и токсини, които причиняват още по-голямо възпаление, вследствие на което се получават болки в стомаха, проблемно изхождане, подуване и газове.

Както виждате, проблемът е доста сложен и за да се разреши, трябва едновременно да се атакуват няколко фактора. Какво ще се случи, ако обърнем внимание само на един аспект от прблема и занемарим другите? Да се върнем отново на примера с подутия глезен. За да го излекуваме, първо трябва да спрем възпалението. Първото нещо, което правим е да сложим лед на отока, за да спадне. Когато отокът се успокои,  тялото ще може да транспортира достатъчно кръвни тела и хранителни вещества, за да може бавно да започне да възстановява нараненото място. Какво ще се случи, ако продължим да стъпваме на този крак, въпреки че от време на време слагаме ледени компреси? Оздравителният процес няма да може да започне, тъй като продължаваме да нанасяме още вреда и да причиняваме по-голямо възпаление. Примерът е от полза, тъй като дава представа какво би се получило ако спазваме диетата на 95% вместо на 100%. Не е достатъчно да правим нещата почти както трябва.

Какво ще стане ако се храним 100% стриктно по диетата, но не сме започнали с интро етапа от нея? Отново се връщам на горния пример. Ще продължим да стъпваме на наранения глезен, без първо да намалим възпалението. Може би ще покуцаме известно време, глезенът ни сигурно ще заздравее след месеци, но това не е гарантирано и ще отнеме много по-дълго време, отколкото ако положим правилните грижи.

Следва втора част







3 comments:

  1. Поздравления,Тина!
    Ще съм чест посетител на блога ти ;)

    ReplyDelete
  2. хоп и аз тук, поздравления, Тине!

    ReplyDelete
  3. Поздравления и от мен

    ReplyDelete