Monday, September 9, 2013

Готови?! Старт!



Когато започнах диетата, въпреки че бях изчела доста неща преди това, отново ежедневно ставах жертва на недостатъчно информация, непремислени ходове, неправилно планиране, ако щете.

Тъй като по време на интро диетата има голяма вероятност да сте доста отпаднали физически, по-добрата стратегия е да планирате внимателно нещата поне за 3-4 дни напред. Аз не открих навреме полезни материали, за да го направя преди това и вършех нещата в движение. Определено е по-трудният вариант, повярвайте ми.

Първите два дни едва събирах сили да се завлека до местния месарски магазин за пилешко и да си скалъпя животоспасяващата пилешка супа.

1. Набързо споменавам, че колкото повече кухненски уреди имате, толкова по-добре. Моят опит доказа, че пасаторът и един малък кухненски робот, вършат идеална работа. Ако имате някаква алергия (към глутен, млечни, етц.) е добре да отделите един тиган, тенджера-две, дъска за рязане, само за вас, в противен случай, не виждам смисъл. Но все пак, ако решите да си обособите "ваш кът" на кухненския плот, не би ви навредило.

2. Започнете да пиете доста вода. По време на интро диетата е от изключителна важност да сте добре хидратирани.

3. Набавете си необходимите продукти поне за 3-4 дни, за да си спестите разходки до магазина.
1-1.5кг моркови
2 кг пилешки гърди, бутчета, може и цяло пиле (или две)
пилешки кости за бульон (месарят ще знае точно какво да ви даде)
1-1.5 кг смляно телешко месо
2 дузини яйца
пакет желатин
гроздов сок (само ако сте сигурни, че е без добавени захар, калции и подобни, в противен случай вземете ябълки за сок)
2 глави стар лук
връзка магданоз
целина

4. Започнете с пилешката супа. Сложете пилешкото (добре е да е с кожата и костите, за да се получи по-хубав бульон), обелете десет моркова, нарежете на едри парчета и ги добавете. Лукът срежете само на две (ако са големи главите, може да сложите само едната), сложете няколко стръка магданоз и няколко стръка целина, добавете сол, сложете вода.


На снимката е по-малко количество, тъй като си правя такава супа през ден. Винаги имам готова. За интро диетата е добре да напълните по-голяма тенджера.
Като заври, намалете котлона на възможно най-слабата степен и оставате да къкри поне 4 часа.

5. Обелете останалите моркови, нарежете на едри парчета, залейте с вода и сварете добре на тих огън. Около 4 часа, за да са готови по едно и също врме със супата. Наблюдавайте да не изври водата, добавяйте, ако се налага.

6. Ако обичате желе, може да си направите солидна доза. Лично на мен ми идваше доста добре между основните хранения.
Ще напиша рецептата за малка доза, по преценка винаги  можете да удвоите (утроите).
Сложете 1/4 ч.ч. студена вода в съд, който побира поне един литър течност.
Изсипете пакет желатин (ако е в разфасовка от 5-7 гр, ако не, една супена лъжица), разбъркайте и оставете да омекне.
Добавете 3/4 ч.ч. вряща вода и разбъркайте добре.
След това добавете 1 ч.ч. сок (аз го правих със сок от ябълка, изстисках само половин чаша и добавих вода, за да не рискувам с по-голямо количество пресно изцеден сок, все пак) и разбъркайте.
Сложете в хладилника.

7. Разбъркайте супата. Погледнете дали не трябва да добавите вода на морковите.

8. Направете си кюфтета от смляното телешко. Омесете го само със сол. Ако имате скара, добре, в противен случай ги опечете във фурната.

9. Добавете още вода на морковите, ако е необходимо.

10. След като сте варили супата почти 4 часа, извадете пилешкото месо. Почистете  го от кожата и костите, накъсайте месото на парчета.
После извадете лука и целината, изхвърлете ги. Те придават чудесен вкус на супата, но са твърде богати на фибри и ще са трудни за храносмилане по време на интро диетата. Ако супата ви се стори твърде мазна, отстранете с решетъчна лъжица колкото можете от отделилата се мазнина на повърхността. След това пасирайте морковите, които са в тенджерата. Може да го направите директо в нея, или да ги извадите в отделна чиния и после да ги върнете обратно в бульона. Добавете и почистеното от кожата и костите месо. Оставете супата да покъкри на огъня още 15 минути.

11. Морковите също би трябвало вече да са добре сварени. Извадете от водата, пасирайте на пюре и сложете в съд с капак, желателно е да е стъклен.

След като престои в хладилника за известно време, супата отново ще оформи мазен слой отгоре. Махнете го с лъжица.

12. Между цялото готвене, намерете време да сварите бульон от пилешките кости, воденички и т.н. Слагате ги в голяма тенджера, заливате с вода, завирате, след това намалявате котлона на най-ниската степен и оставете да къкри поне пет часа. Отново махнете мазния слой. Някъде прочетох, че ако добавите една супена лъжица оцет към водата, помага за максималното извличане на калция от пилешките кости.

Вариантите са два, или да си наготвите по-голямо количество, следвайки горната схема, или да имате предвид, че това ще ви е менюто за поне 3 дни и да прецените дали искате да си правите супа всеки ден, или през ден.
Както вече споменах, аз се движих по план Б и не беше много забавно. Изборът е ваш.

Отпочинете си добре, наспете се хубаво, не забравяйте да пиете много вода и се пригответе за старт.

Следва кратко примерно меню за интро диетата и дребни съвети от изпатил.












2 comments:

  1. Здравейте . Започнах да спазвам диетата . Искам да попитам кюфтенцата задължително ли да са само от телешка кайма . Може ли от свинска . Благодаря ви

    ReplyDelete
    Replies
    1. По принцип може, но някъде бях чела че свинското , като по-тлъсто, дразни стомаха повече. Всичко е индивидуално обаче.

      Delete