Friday, September 6, 2013

"Кратък" наръчник в няколко части (част последна)

Тъкмо започнах да описвам подробно какво да си наготвите за интро диетата и реших, че е по-добре първо да пиша за симптомите при отмирането (die-off) на патогените. Добре е да имате представа през какво ще премине тялото ви по време на детоксикацията.

Отмирането е съвсем нормална реакция на организма и е добър знак, че процесът на оздравяване е задействан. Тази реакция се наблюдава, когато тялото е в процес на детоксикация и не може да преработи правилно токсините. Когато токсините пренатоврват способността на организма да се отърве от тях, се появяват страничните ефекти. Обикновено те са различни за всяко тяло, наподобяват симптомите при грип: отпадналост, глабоволие, температура, гадене, повръщане, разстройство, мускулни спазми, и т.н.

Когато лошите бактерии (патогени) измират, те отделят токсини в чревния ни тракт. Човек с налични стомашно-чревни проблеми трябва да "избие" множество от тези бактерии, преди да започне оздравяването. Тялото ни ще трябва да се потруди доста, за да изхвърли токсините. Патогените ще се "опитат да ви подлъжат" да опитате от непозволените продукти, като възбудят у вас неистово желание за консумиране на  захар. Не трябва да се поддавате, тъй като това е цялата идея, нали така?

След като пристрастен към захарта като мен успя, значи и вие ще можете!

Симптомите при всеки са различни, при някои дори няма такива, всичко зависи от това колко повреден е организма. Не забравяйте, че гореописаната реакция на тялото е съвсем нормална. Ние искаме да се отървем от лошите бактерии на всяка цена, докато те се опитват да останат живи.

Няколко идеи как да понесете мъчителните дни, докато траят симптомите на отмирането:

  1. Вземете си вана с английска сол (магнезиев сулфат). В началото изсипете във ваната 1ч.ч. англ. сол, после може да увеличите до две, но не надвишавайте две. Английската сол дехидратира, за това е много важно да поемете достатъчно вода преди и по врме на ваната.
  2. Ако имате болки в стомаха е добре да си направите електролити. Приготвянето им е много бързо и лесно. Завирате литър вода, в стъклена кана слагате 1/4 ч.л. сол и 1/4 ч.л. сода за хляб. Разбърквате добре, ако не можете да понасяте вкуса, добавете малко мед (но за начало е добре да избегнете меда, ако е възможно). Тази електролитна напитка ще ви помогне да балансирате нивото на РН в стомаха. Пийте по една чаша през определен интервал от време. Наистина помага много. 



     3.  Сън! Не само, че така времето ще мине по-бързо, но и тялото отпочива и се бори по-лесно с изхвърлянето на токсините.

    4. Налагайте си да пиете колкото се може повече вода, за да "отмиете" токсините по-лесно.

    5. Обадете се на приятел по диета,  пишете тук (блогът е и за това) или в тази тема за съвети, за кураж. Не забравяйте, че е от голямо значение да си поговорите с някого, дори въпросният човек, да не е минал през същото.

Ако приемате медикаменти или витамини, е добре да ги спрете по време на интро диетата (ако има възможност, рабира се).

Интро диетата е доста трудоемка като подготовка, пазаруване, готвене. Физически е изтощителна, отново готвенето споменавам тук, но най-вече детоксикацията, по време на която тялото е отпаднало. Психически също е натоварващо. Би било добре изброените фактори да се вземат предвид и да имате свободна от ежедневни ангажимети (работа, деца, семейство и т.н.) седмица, за да може да се фокусирате само върху това.

Кураж и успех!

Следва Интро Диета стъпка по стъпка 







No comments:

Post a Comment