Saturday, October 5, 2013

СВД 4ти етап

Ако сте от щастливците които въвеждат нови продукти с бърза крачка и минават етапите на диетата като по книга, без да наблюдавате допълнителни усложнения или влошаване на симптомите, значи сте готови за консумирането на сурови плодове (белени) и зеленчуци.

Всичко което вече е изброено до тук, с тази разлика, че няма да се налага да печете ябълката ако ви се прияде.

Месото вече може да бъде и пържено. По принцип пърженото не би трябвало да дразни колита, ако не ви понася, пропускате този начин на приготвяне.

В четвъртия етап на Специфичната Въглехидратна Диета можете да добавите към менюто си фасул, леща и грах. Не забравяйте да ги накиснете за 12 часа във вода, изплаквате и чак тогава ги сварете. Внимавайте с количеството, което ще консумирате за първи път. Опитайте съвсем малко, за да прецените дали стомахът ви е готов. Ако се окаже, че е рано, изчакайте може би месец и опитайте отново.

Според списъка на И. Готшал, са позволени само няколко вида фасул. Тъй като, поне аз, не мога да назова различните видове по имена, ще публикувам названията им на английски, придружени със снимка за улеснение. Всъщност, като се замисля, освен бял, кафяв и т.н., не съм знаела никакви други названия за фасула/боба.

Haricot beans

Lima beans

Navy beans

В този етап може да опитате парченца бадеми, орехи, настърган кокос. Напомням за ядките, да са киснали във вода поне седем часа, преди да се консумират. Бадемите киснете 12 часа.

Бъдете много внимателни с ядките. Ако все още имате разстройство, ако имате повече от три изхождания на ден, ако има кръв и слуз в изпражненията, оставете бобовите, ядките и брашното от ядки за по-късно.

Ако не ви се купува голям пакет с бадемово брашно, можете да си направите малко количество, за да проверите дали ви понася.След като бадемите са киснали 12 часа във вода, обелката им ще се отдели лесно, изсшусете ги добре и с помощта на кафемелачка или кухненски робот ги смелете на брашно. От 2 ч.ч. ще се получат 2 чаши брашно. Ще ви бъде достатъчно да изпробвате рецепта за хляб, мъфини или кра(е)кери (тази дума продължава да ме изнервя :) ), за да прецените дали стомахът ви толерира брашното от ядки.

Масло от бадеми, кашу, фъстъци се получава по същия начин както брашното, с тази разлика, че трябва да ги оставите в кухненския робот за по-дълго време (5-10 мин.), за да се превърнат от брашно на масло.

Като за начало може да опитате със сурово кашу, тъй като няма да ви се налага да го да го белите.



No comments:

Post a Comment