Wednesday, December 11, 2013

Масло от див риган


Маслото от риган е екстракт от растението риган и е мощно противовъзпалително и пречистващо средство с доказани антибактериални свойства.  Основните вещества, които се съдържат в билката са фенолите карвакрол (60-80%) и тимол (5%), които осигуряват антисептичните и антиоксидантните съставки. Съдържа още терпен, пинен и теринен, допринасящи за противовирусното, противовъзпалителното и обезболяващо свойства. Двата вида високомолекулярен алкохол- линалол и борнеол подсилват антисептичните качества на маслото. На последно място, но не и по важност, естерите, както и линалил и геранил ацетатите действат като силни противогъбични вещества. Взаимодействието на тези съставки позволява на маслото от риган да упражни лечебната си мощ върху организма ни.

Важно е да се прави разлика между маслото от риган и обикновения риган, използван като подправка в кулинарията. Обикновеният риган е с латинско название Origanum Majoranа, докато маслото от риган се извлича от растението Origanum Vulgare.

Тъй като е силен противовъзпалителен, противогъбичен, противовирусен и антибактериален агент, маслото от риган подпомага храносмилането и лекува стомашни разстройства, спомага за укрепването на имунната система, прочиства кашлица, използва се успешно при лечение на бронхити, пневмонии и бронхиална астма. Премахва гъбични организми, дихателни проблеми, пърхот и други кожни проблеми и инфекции.

Защо маслото от риган се счита за лечебно?

Маслото от риган се смята за лечебно, тъй като има оздравителни свойства, които са едновременно агресивни и поддържащи организма. Атакува патогените в тялото, като в същото време го подхранва с необходимите минерали и витамини.

Маслото от риган е много силен имуностимулатор. Препоръчва се да се приема умерено и само при нужда. Това не е тонизираща билка, която може да се поема еждневно и в неограничени количества. Трябва да се пие за катък период от време, или малко по-продължително, но само в случай че се налага да се третира по-сериозно заболяване. Приемат се по 2-4 капки на ден (или както ви е препоръчал лекар/хомеопат етц.), примесени със сок, мед или вода. Има силна миризма и парещ вкус. Някои препоръчват да се приема примесено със зехтин. Намира се и на капсули. Стига само да е Масло от див риган (Wild Oregano Oil), защото, в случай че решите да го използвате, това е наименованието на продукта, който трябва да си закупите.











No comments:

Post a Comment