Sunday, September 29, 2013

СВД  3ти етап

В третия етап от Специфичната Въглхидратна Диета плодовете и зеленчуците все още трябва да се консумират белени и обработени.

Вече можете да представите боровинки, къпини, пъпеш, череши, фурми, смокини, грейпфрут, киви, лайм, лимон, манго, портокал, папая, ягоди, мандарини, диня, сушени плодове и стафиди (последните две трябва да бъдат добре сварени и много меки. Стафидите може да оставите за по-късно, ако смятате, че не сте укрепнали достатъчно. Ако се борите и с кандида, избягвайте плодовете, пресни и сушени).

Към списъка със зеленчуците прибавете цвекло, броколи, брюкселско зеле, зеле, карфиол, целина, патладжан, праз, маруля, маслини, лук, грах, чушки.

Месото вече може да се приготвя и пържено на тиган.

В този етап най-сетне идва ред на брашната от ядки. Най-лесни за усвояване са бадемовото брашно и брашното от пекани (вид орехи /на руски).

Към маслата от ядки добавете масло от кашу, лешник и макадамия.

Сигурно вече се питате как за 2-3 дни ще успеете да представите толкова много продукти. Списъкът е само да ви ориентира, останалото ще ви го подскаже тялото. Ако до момента виждате подобрение и стомахът ви не реагира остро при нововъведения, ще успеете да опитате повече неща. В противен случай изберете само няколко и тествайте тях. Онези от вас, които се борят с кандида, ще трябва да пропуснат плодовете.

Въпреки че по книга вече е позволено да се консумира бадемово брашно, не забравяйте, че трябва да бъде в малки количества. Мъфините и сладките приготвени с него са ужасно вкусни и не бива да изяждате по повече от 3 на ден.

Тъй като днес е рождения ми ден, ще публикувам два десерта. Продуктите са от позволените до този етап, но ако не смятате, че сте готови, изчакайте.


Малинов мус
2 ч.ч.* домашно кисело мляко
2 пакета (1 пак- 7г, или около 1 с.л. ) желатин
3 яйца (разделете белтъците и жълтъците)
4 ч.ч. малини (около 2 ч.ч. пюре)
1/2 ч.ч. мед (или по-малко)

В съд с двойно дъно (или на водна баня... нямам първото, мързеше ме да се занимавам с второто и правих в тенджера. Бъркайте често, за да не загори) слагате жълтъците, пюрето от малини, меда и киселото мляко. Бъркате докато сместа се стопли. Сложете желатина в 1/2 ч.ч. студена вода и оставете настрани докато омекне. Когато малиновата смес е гореща (не завирайте) добавете желатина и продължете да бъркате, докато се разтвори добре. 

Махнете от котлона.

Разбийте белтъците на 'твърда' пяна и ги добавете към малиновата смес. 

Може да сложите в чашки, или в един голям съд, ваша воля. 

Изчакайте да изстине и стегне (аз сложих в хладилника) и сервирайте украсено с малини.

         


Бананов хляб

3/4 ч.л. сода за хляб
1/2 с.л. сол
3/4 ч.ч. бадемово брашно
1/4 ч.ч. кокосово брашно
2 с.л. зехтин (или друго олио за готвене, от позволените)
3 яйца
2 добре узрели банана, смачкани, да се получи около 1 ч.ч. каша 
1/4 ч.ч. мед (или по-малко)
1/2 нарязани орехи (по желание, ако не се чувствате напреднали с диетата, пропуснете)

Загрейте фурната до 175°Ц (350°Ф). Намаслете леко малка правоъгълна тавичка за хляб и сложете хартия за печене, за да ви е по-лесно да извадите хляба после.

Смесете содата за хляб, солта и брашното.

В отделен съд смесете зехтина (олиото), яйцата, смачканите банани и меда. Разбийте добре и смесете със сухите съставки.

Изсипете сместа в тавичката. Печете 40 минути.

Изчакайте да изстине, преди да нарежете.

Може да го съхранявате в хладилника около две седмици или да замразите за около месец. 

*1Cup (ч.ч.)=240 ml
  1 Tablespoon (с.л.)= 15ml
  1 teaspoon (ч.л.)= 5 ml

Рецептата за малиновия мус е от книгата на И.Готшал, а рецептата за банановия хляб от книгата на Ерика Керуин.

Следват рецепти за масло и брашно от ядки












Saturday, September 28, 2013

Candida Albicans (Кандида)- връзка със стомашно-чревните заболявания. Безплатен и лесен за изпълнение в домашни условия тест


   



Кандидата  е част от стомашната ни флора, но дори и при най-малкия дисбаланс, дори само една от гъбичките да нарастне драстично и да излезе извън контрол, започва да отделя токсични отпадъци. Именно тези токсини причиняват алергичните реакции в телата ни. С течение на времето гъбичките се просмукват от лигавицата на чревния тракт и преминават в стомаха, след което се придвижват нагоре по хранопровода и накрая стигат до устата. Често, в зависимост от количеството им, може да се стигне до облагане от вътрешната срана на устата или по езика.

Съществуват много блести и здравословни проблеми, които се свързват с наличието на гъбична инфекция в тялото. Симптомите включват болки в ставите и мускулите, проблемна кожа, симптоми подобни на тези при грип, болезнени инфекции на половите органи. Често е свързана и със стомашно-чревни заболявания, колити, пропускливи черва. Не е изключено, ако страдате от едно от последните изброени, да установите, че имате и гъбични проблеми.

Ако имате съмнение за кандида, ето един лесен и, най-важното, безплатен тест, който можете да изпълните в домашни условия.

Методът служи само за да установи проблема.* Тъй като има много видове кандида, няма да можете да разберете какъв е вашият, но поне ще знаете, че има наличен дисбаланс в организма ви и ще предприемете правилни мерки.

Сутрин, веднага след ставане от сън, преди още да сте си измили зъбите, съберете малко слюнка и я изплюйте в стъклена чаша с вода. През следващите 1-30 мин. наблюдавайте чашата. Понякога отнема по-дълго време, за да се установи резултата. Зависи от това до каква степен канидата е "превзела" организма ви. Колкото по-слабо доминира над нормалната флора, толкова по-бавен ще бъде и процеса. Кандидата е по-тежка от слюнката ви и за това колкото повече гъбички, толкова по-бързо ще започнете да виждате резултата.

Ако от слюнката ви започнат да се спускат пипала като на медуза, или/и ако водата се размъти от плуващи прашинки, или/и слюнката просто се утаи на дъното като мътен облак, най-вероятно имате повече кандида в организма си.

Слюнка от здрав организъм би трябвало да остане на повърхността на водата и по-късно да се разсее.

Може да сложите чаша с вода на нощното си шкафче, за да си напомните на сутринта, че тестът е първото нещо, което трябва да направите.

* Този метод не трябва да се приема за водещ и единстен начин да се установи превес на бактерията в организма. Никой тест проведен в домашни условия не може да замени тест в лаборатория и консултация с лекар.







Monday, September 23, 2013

СВД 2ри етап

В книгата си Илейн  Готшал изброява позволените и забранените храни, напомня да се представят бавно и да се следи внимателно за реакция, но аз лично намирам обособените етапи в препълнения с полезна информация уебсайт http://pecanbread.com/  за много удачно допълнение към Специфичната Въглехидратна Диета. Поне на мен, това разделение определено ми внесе яснота и ме улесни много.

Във вория етап на СВД може да се представят бадемовото мляко, млякото от кокос както и фъстъченото (бадемово или от кашу) масло. Фъстъците са от семейството на бобовите и би било добре да се консумират в по-напреднал стадий от диетата. Въпреки че вторият етап позволява млякото от ядки, трябва да го консумирате в малки количества и да се уверите, че ви понася добре. В противен случай изчакайте докато сте сигурни, че не затруднява храносмилането ви.


Бадемово мляко

100 гр. бланширани* (белени) сурови бадеми
1 л. вода
щипка сол
1 с.л. мед (по желание)

Сложете съставките в блендер и го оставете да работи 10 мин., за да  смели всичко добре.
Прецедете през сито, или марля.
Изхвърлете грубите останки. Ако сте ползвали сито, вземете лъжица и натиснете с опакото ѝ за да доизцедите млякото. Ако сте използвали марля, свийте я и изстискайте останалата течност.
Съхранявайте в хладилниха не повече от 2-3 дни.

*За да обелите бадемите по-лесно, ги накиснете във вода минимум за 7 часа. Не само ще се обелят лесно, но така са по-добре за консумиране, тъй като по този начин се отсраняват инхибиторите (вещества полезни за ядките, но вредни за нашата храносмилателна система).

Ако все още имате силно разстройство, не бързайте с ядките и продуктите от тях.

Във втория етап от СВД може да добавите кайсии, авокадо, праскови, ананас, сини сливи, домат, артишок, аспержи, краставици, чесън, зелен фасул, гъби, чушки, тиква, тиквички.
Всички плодове и зеленчуци трябва да са белени, без семки и обработени. Единствено авокадото е позволено да се консумира сурово. Аз така и не разбрах как мога да си сваря краставица, за това просто изчаках и я включих в менюто си по-късно.

От тук насетне развихряте въображението си на максимум и започвате да майсторите каквото ви хрумне.

Задушете зеленчуци за гарнитура към печено пилешко или телешко. Пригответе си телшко със зелен фасул. Омлетите вече няма да са само с яйца...

Хората страдащи от улцетрозен колит, болест на Крон, дивертиколит, синдром на дразнимо черво или каквито и да били стомашно-чревни разстройства не абсорбират правилно витамините и минералите от храната, която консумират и често отслабват драстично, а качват трдно килограми.

По време на Специфичната Въглехидратна Диета не очаквайте чудеса в областта на трупане на килограми. Това не може да стане, докато оздравителният процес не е на лице, а и при липса на трудните за обработване полизахариди и преработвани храни, ще улесните храносмилателния процес ведно с метаболизма си. На този етап най-важното за нас е да не продължаваме да сваляме килограми. Ако по време на диетата постигнете това, значи сте на прав път. Останалото ще се случи в последствие.

Маслата от ядки са много калорични и ако ви понасят, е добре да присъстват в менюто ви всеки ден.

Можете да си направите калоричен шейк със следните съставки:
1 авокадо
1 узрял банан
1 яйце (сурово, ако не се чувствате сигурни и не искате да приемате сурови яйца, пропсунете)
малко мед (по желание)
фъстъчено масло
домашно приготвено кисело мляко

По-късно можете да разнообразите с малко боровинки или да сложите кокосово мляко вместо кисело.
Количеството на продуктите също може да се увеличи.

Разбивате в блендера. По желание можете да добавите малко вода, лед или капка ванилов екстракт.




















Wednesday, September 18, 2013

 СВД 1ви етап

"Хляб" 

Пет дни интро етап от Специфичната въглехидратна диета в редуване на пилешка супа и бульон те превръщат в Чарли Чаплин, на който му се привижда какво ли не за ядене. Да спреш изведнъж да ядеш хляб, баница, мекици, макарони, пица и изобщо всякакви тестени изделия не е никак лек шок както за тялото, така и за психиката.

Всеки ден четях какво ще мога да добавям в първия етап на СВД и слюноотделях обилно. Някои от предложените рецепти отхвърлях директно, други визуализирах много добре, дори си представях как ще са на вкус. Очите ми светнаха, когато прочетох бананов хляб: 5 банана, 5 яйца, 1/2 ч.л. ванилия, 1/4 ч.ч. мед, който не добавих и 1 с.л. сода за хляб. Бананите се намачкват, смесват се с разбитите яйца и всичко останало, полага се хартия за печене на дъното съда, пече се на 165 градуса Ц около час. Лесно, че и звучи ужасно вкусно.

Да, ама не. Поне на мен не ми хареса изобщо. Останах крайно разочарована и съвсем рухнах при мисълта, че в менюто ми скоро няма да присъства нещо по-солидно освен супа и кюфтета.

Поглеждам поредната рецепта, за която чета хвалби, че най-сетне може да си приготвя някакво ставащо за ядене подобие на хляб. Опитвам се да не си представям много вкуса и потискам позивите за повръщане. Бръча нос, набавям прдуктите и започвам с ужасната мисъл, че всичко отново ще замине в коша за боклук.

"Хляб" от пилешко и яйца 

2 ч.ч. пилешко (предварително сварено, аз използвам гърди, и смляно на каша)
1/3 ч.ч печена тиква
1/4 ч.ч зехтин (или което и да е олио от позволените)
1с.л. сода за хляб
1с.л. сол (може и по-малко)
5-6 яйца


Загрейте фурната до 165°Ц (325°Ф).
Свареното пилешко смилате с кухненски робот, за да улесните смилането и да се получи каша, добавете малко от бульона, който се е отделил при варенето на месото.



Смесете всички съставки.



Направете на каша с помощта на пасатор.
Сложете хартия за печене на дъното на тавата и изсипете сместа.





Печете един час, или до златисто.




Изчакайте да изстине и нарежете на парчета.




Когато направих "хляба" за първи път, използвах кръгла тава и го нарязах на триъгълници, като пица. Затворих очи и отхапах плахо от едно парче. Изпитах огромно облекчение, че това чудо става ядене. Намазах си кокосово масло отгоре и поръсих сол. След това извадих ябълковия сос от хладилника и започнах да си топвам второто парче в него. Открих вълшебната комбинация, която не ме караше дя мятам жални погледи към хляба в къщи, от който не трябва да ям.

Хлябът от пилешко, наред с пилешката супа, до днес са две от основните неща, за приготвянето на които винаги се намират продукти хладилника ми.

След първите 2-3 опита, започнах изобщо да не използвам мерки. Слагам на око, намалих яйцата, добавям много повече тиква, сипвам зехтин. Както и да разменя съотношенията на тиква-месо, винаги се получава. Назад посочих с линк кой вид тиква използвам, тъй като опитах и с други два, но с тази става най-вкусен.

Още не съм пробвала да го опека в тавичка за хляб, но не виждам причина да не се получи.

От "хляба" можете да си направите и пържени филии.

Тази рецепта ми даде да разбера, че не трябва да се тюхкам за липсата на разнообразие и за това, колко ме ограничава диетата. Напротив. Нито пък да се подлъгвам и да съдя за дадено ястие по съставките.

Експериментирайте смело.

Точно така, това че на мен не ми хареса "банановия хляб", не означава, че не трябва да му дадете шанс.




Monday, September 16, 2013

  Първи етап



След мъчителното интро, идва ред на първия етап от СВД. Новите продукти ще се представят предпазливо. В менюто продължават да присъстват всички ястия от интро етапа, стига да не са ви втръснали. Дори и да са, в последствие си остават опции за разнообразяване.

След това е добре да вкарвате по един нов продукт на ден, за да проследите дали стомаха ви го приема добре. Ако сте сигурни, че нещата от първия етап ви понасят, няма нужда да сте толкова предпазливи. Ръководете се по тялото си. В случай на реакция, ако усетите подуване на стомаха, отново зачестяване посещенията на тоалетната, газове, проследете дневника си и елиминирайте виновника за 2-3 дни, дори за седмица. След време опитайте отново и ако пак има реакция, го избягвайте за по-дълго, да речем месец-два. Когато почувствате стомаха си укрепнал, отново дайте шанс на въпросния продукт, за да се уверите дали трябва да го елиминирате напълно от менюто си.

В първия етап от Специфичната Въглехидратна Диета се включват банани (добре узрели, с кафяви петна по кората), тиквички, ябълки и круши (печени), тиква. За любителите на безалкохолно, ако не издържате без газирана напитка, да речем, може да добавяте по малко прясно изстискан портокалов (или друг) сок, към чаша газирана вода. Досещате се, че не е добре да прекалявате, нали? Продължавайте да наблягате на водата, пилешкия бульон и електролитите.

Ябълков сос

ябълки
канела (по избор)
мед (по избор)
вода
огнеупорен стъклен съд с похлупак

Загрейте фурната до 175°Ц (350°Ф), обелете ябълките и ги почистете от семките, нарежете на кубчета. Сложете малко вода на дъното на стъкления съд, добавете нарязаните ябълки, поръсете с канела и мед (ако имате  Кандидоза и целите с помощта на СВД едновременно да се преборите и с гъбичките, докато лекувате Улцерозен колит, Болест на Крон, Синдром на дразнимо черво и всякакви стомашни-чревни проблеми е добре да избягвате меда и плодовете, или да ги приемате в доста оскъдни количества за няколко месеца), сложете капака и печете около 40 мин., или докато ябълките станат много меки. Изчакайте ги да поизстинат и ги направете на пюре с пасатора. 
Можете да си направите сос от круши, или смесен, от ябълки и круши.

По-късно, когато въведете повече плодове в менюто си, можете да добавяте ананас, праскови, стафиди.

Ето още няколко идеи с какво да се храните по време на първия етап от специфичната въглехидратна диета:
Печена тиква.
Телешка пържола на скара.
Пилешко месо с пюре от моркови или тиква за гарнитура.
Добрите стари Целувки, разбийте белтъците само с мед и щипка сол.
"Пица" -разбъркайте едно яйце и предварително сварено мляно телешко месо, пригответе на тиган като голяма "палачинка". "Пицата" от снимката е с две яйца. В началото винаги изпробвайте ястията с по-малко продукти, за да ограничите размера на евентуално разхищение, в случай че не ви е вкусно.

"Спагети" от тиквички. Нарежете на тънки ленти, задушете с малко зехтин в тигана. За начало ги яжте само със сол или смляно телешко, в последствие (4ти етап) може да добавите и доматен сос, с чушка и лук.

Както забелязахте, често слагам кавички на ястията, защото пицата не е пица, ами си е направо Мица, и т.н., но това не ѝ пречи да е вкусна.

Следва рецепта за "Хляб" от пилешко месо и яйца (1ви етап)

Saturday, September 14, 2013

                    Приемаме ли достатъчно храна?


В примерното меню липсва информация за калориите в ястията. Пропускът е направен нарочно, тъй като нуждите за всеки са различни. Добре е да сте запознати от какво количество калории се нуждае вашето тяло, особено когато се наблюдава загуба на тегло, липса на апетит и енергия. Преди и по време на интро диетата не е необходимо да се затормозявате с мисълта за калории, но си струва да се осведомите по този въпрос месец по-късно. За хора, които се потрисат при мисълта за следене на калории, в това число съм и аз, е добре да имат предвид, че в началните месеци на диетата е от полза ако се знае какви калории се приемат.

Първата стъпка е да се устаови по колко калории са ви необходими. Най-бързият и лесен начин да го направите е с помощта на онлайн калкулатор. Изчисленията са приблизителни и обикновено варират, ето защо най-добрият вариант е като се използват няколко калкулатора и  се осредни резултата.

Ето няколко калкулатора на български и английски език.

След като установите от колко калории на ден се нуждаете, е добре поне в началото да претегляте и разделяте храната, за да добиете представа за съотношението порция-количество калории. В даден период от диетата ако целта ви е да качите или свалите килограми, е добре отново да поработите с порциите и грамажа, за да постигнете желания резултат.

Ако смятате че не се храните достатъчно и не си набавяте необходимите калории, можете да промените подхода, като увеличите количеството храна за едно ястие. Вместо по три хранения на ден, да имате четири или шест, увеличете порциите месо.

Не забравяйте, че стомахът ви е свикнал да приема определено количество храна, което количество не е изключено да е било предимно от преработени храни, а те са значително по-калорични от еквивалента на същия размер порция съставена само от натурални продукти. Очаквайте да преминете през период на пригодяване към диетата, по време на който ще имате чувството, че приемате твърде много натурална храна, съдейки по обема ѝ. Именно проследяването на калориите ще ви увери, че това не е така, а ще бъде и от полза да сте сигурни, че приемате достатъчно докато сте на СВД, за да разсеете всякакви съмнения, че диетата ви оставя "недохранени".

Очаквайте да ви спохожда ненаситно желание за продуктите, от които изведнъж сте се лишили. За повечето хора, това ще бъде началото на края за храните, които са присъствали в менюто им. Тялото и умът са свикнали да ги приемат и в момента, в който бъдат  спрени, е съвсем нормално да ги искат отново. Захарта е изключително мощна в това отношение, ето защо пристрастените към шоколада, бонбоните и изобщо всички сладки неща (аз, аз, аз) трябва да бъдат подготвени за (да, това е точната дума, повярвайте ми) абстиненция.

Подобни състояния на неукротима лакомия  ще ви спохождат на приливи и отливи.Често ще слюноотделяте при мисълта за храна, която дори не сте намирали за апетитна. Ключът е да не се предавате и да осъзнаете, че това е част от процеса на детоксикация, през който тялото ви трябва да премине, за да продължи към новия начин на живот, към който се стремите. За да превъзмогнете това състояние, може да се обадите на познат, преминал по същия път и успял да се пребори с трудното начало. Ако не познавате такъв човек, си припоменте защо избрахте диетата, припоменете си последната ви криза, припомнете си колко отпаднали сте се чувствали преди седмица... и желанието за непозволената храна ще отмине.

Мислете за тези препятствия, като за временно предизвикателство, при което самоконтролът и волята ви ще бъдат възнаградени щедро.















Tuesday, September 10, 2013


Интро диета, примерно меню и други хитрини 

Още със събуждането в утрото на Ден номер едно, трябва да се чувствате удовлетворени, че храната ви е приготвена и чака в хладилника. Напомнете си, че днес е първият ден от оздравителния процес.

Краткото меню е по-скоро само за да ви насочи, от там насетне модификациите ще са продиктувани от тялото ви. Ако не понасяте яйца, или смятате, че може да реагирате остро на тях, или пък ако разстройството ви е много силно- изключете ги, поне през първите дни. Закуските с кюфтенца или супа отначало може да са ви странни, но ще свикнете бързо.

Наблюдавайте се за реакции към храната. Има хора с непоносимост към желатина, да речем. Ако разстройството не намалява, спрете сока, пийте само вода. Аз лично не рискувах да добавя сок към интро диетата си, тъй като колкото и да ме уверяват, че няма захар и сулфити в него, силно се съмнявам, че е така. Използвах само по половин чаша прясно изстискан ябълков сок за приготвянето на желатина. Сменете морковите с друг зеленчук, за който сте сигурни, че не ви дразни. В началото (а и по-късно), всичко ще е по метода "проба-грешка".

Подчертавам отново, че менюто е примерно. Винаги можете да налагате промени. Ако ви омръзнат кюфтенцата, сменете за ден със сьомга, на скара, само с малко сол. Запомнете, първите 2-5 дни, храната трябва да е възможно най-лека, за да улесните приемането ѝ. Но не забравяйте, че пилешката супа е основата на интро диетата. Яжте колко се може по-често от нея. Ако някоя от предварително приготвените храни ви свърши, сгответе още. С всеки изминал ден ще ставате все по-добри в планирането на менюто и приготвянето на достатъчно храна.
Не забравяйте- след като извадите супата от хладилника, махнете горния слой мазнина. Така в началото ще улесните храносмилането си.

Изключително полезно е, да не кажа задължително, да си водите дневник. Какво ядете, да описвате симптомите си, изхожданията (да, ако имате стомашно-чревни проблеми, знаете много добре за какво става дума :) ), дали имате кървене. Ето една примерна таблица, добрата стара тетрадка също върши чудесна работа.

Първи ден:
Закуска: яйца (варени, по панагюрски или бъркани, без да добавяте никаква мазнина в тигана), малко желе, ако сте много гладни хапнете и едно кюфте (печено или варено).
Обяд: Пилешка супа, желатин и кюфте.
Вечеря: Пилешка супа, пюре от моркови, кюфте, малко сок, разреден с вода (50/50).

Втори ден:
Закуска: Яйца (пригответе ги по различен начин от предния път), желатин, чаша топъл пилешки бульон.
Обяд: Кюфте, пилешка супа и желатин.
Вечеря: Пюре от моркови, кюфте, пилешка супа и чаша сок (или топъл пилешки бульон).

Редувате както намерите за добре. Ако сте гладни и прецените че три основни ястия не са ви достатъчни, винаги можете да си приготвите допълнително яйце между храненията, да хапнете от желатина или да изпиете чаша бульон.
Както споменах по-рано, няма нужда да спазвате интро диетата повече от три дни, но ако все пак решите да я направите за пет, продължавате в същия дух.

Аз я спазвах пет дни, тъй като бях започнала диетата погрешно и увеличих кризата си с няколко дни, вместо да се подобря. Къде сбърках ли? Когато прочетох списъка с позволени и непозволени храни, просто реших, че трябва да започна да ям всичко от позволените и нещата ще си дойдат рязко на мястото. Докато се чудех защо разстройстворто ми не спира и кризата не отшумява, намерих информацията за интро диетата, за постепенното представяне на храните, за няколкото начални етапа на хранене, следенето за реакции към определени продукти и т.н., и т.н.

Не се стряскайте от еднообразното меню, ще оцелеете. Почти съм убедена, че така или иначе отдавна сте изключили доста от продуктите, които сте яли преди и нещата, с които се храните се броят на пръсти. Като си представя, че има диети за отслабване, които  позволяват само една ябълка и едно яйце за целия ден, горното си е направо пир, на всичко отгоре може да ядете на поискване.
Фасулска работа.

Следва Първи етап, рецепти, идеи







Monday, September 9, 2013

Готови?! Старт!



Когато започнах диетата, въпреки че бях изчела доста неща преди това, отново ежедневно ставах жертва на недостатъчно информация, непремислени ходове, неправилно планиране, ако щете.

Тъй като по време на интро диетата има голяма вероятност да сте доста отпаднали физически, по-добрата стратегия е да планирате внимателно нещата поне за 3-4 дни напред. Аз не открих навреме полезни материали, за да го направя преди това и вършех нещата в движение. Определено е по-трудният вариант, повярвайте ми.

Първите два дни едва събирах сили да се завлека до местния месарски магазин за пилешко и да си скалъпя животоспасяващата пилешка супа.

1. Набързо споменавам, че колкото повече кухненски уреди имате, толкова по-добре. Моят опит доказа, че пасаторът и един малък кухненски робот, вършат идеална работа. Ако имате някаква алергия (към глутен, млечни, етц.) е добре да отделите един тиган, тенджера-две, дъска за рязане, само за вас, в противен случай, не виждам смисъл. Но все пак, ако решите да си обособите "ваш кът" на кухненския плот, не би ви навредило.

2. Започнете да пиете доста вода. По време на интро диетата е от изключителна важност да сте добре хидратирани.

3. Набавете си необходимите продукти поне за 3-4 дни, за да си спестите разходки до магазина.
1-1.5кг моркови
2 кг пилешки гърди, бутчета, може и цяло пиле (или две)
пилешки кости за бульон (месарят ще знае точно какво да ви даде)
1-1.5 кг смляно телешко месо
2 дузини яйца
пакет желатин
гроздов сок (само ако сте сигурни, че е без добавени захар, калции и подобни, в противен случай вземете ябълки за сок)
2 глави стар лук
връзка магданоз
целина

4. Започнете с пилешката супа. Сложете пилешкото (добре е да е с кожата и костите, за да се получи по-хубав бульон), обелете десет моркова, нарежете на едри парчета и ги добавете. Лукът срежете само на две (ако са големи главите, може да сложите само едната), сложете няколко стръка магданоз и няколко стръка целина, добавете сол, сложете вода.


На снимката е по-малко количество, тъй като си правя такава супа през ден. Винаги имам готова. За интро диетата е добре да напълните по-голяма тенджера.
Като заври, намалете котлона на възможно най-слабата степен и оставате да къкри поне 4 часа.

5. Обелете останалите моркови, нарежете на едри парчета, залейте с вода и сварете добре на тих огън. Около 4 часа, за да са готови по едно и също врме със супата. Наблюдавайте да не изври водата, добавяйте, ако се налага.

6. Ако обичате желе, може да си направите солидна доза. Лично на мен ми идваше доста добре между основните хранения.
Ще напиша рецептата за малка доза, по преценка винаги  можете да удвоите (утроите).
Сложете 1/4 ч.ч. студена вода в съд, който побира поне един литър течност.
Изсипете пакет желатин (ако е в разфасовка от 5-7 гр, ако не, една супена лъжица), разбъркайте и оставете да омекне.
Добавете 3/4 ч.ч. вряща вода и разбъркайте добре.
След това добавете 1 ч.ч. сок (аз го правих със сок от ябълка, изстисках само половин чаша и добавих вода, за да не рискувам с по-голямо количество пресно изцеден сок, все пак) и разбъркайте.
Сложете в хладилника.

7. Разбъркайте супата. Погледнете дали не трябва да добавите вода на морковите.

8. Направете си кюфтета от смляното телешко. Омесете го само със сол. Ако имате скара, добре, в противен случай ги опечете във фурната.

9. Добавете още вода на морковите, ако е необходимо.

10. След като сте варили супата почти 4 часа, извадете пилешкото месо. Почистете  го от кожата и костите, накъсайте месото на парчета.
После извадете лука и целината, изхвърлете ги. Те придават чудесен вкус на супата, но са твърде богати на фибри и ще са трудни за храносмилане по време на интро диетата. Ако супата ви се стори твърде мазна, отстранете с решетъчна лъжица колкото можете от отделилата се мазнина на повърхността. След това пасирайте морковите, които са в тенджерата. Може да го направите директо в нея, или да ги извадите в отделна чиния и после да ги върнете обратно в бульона. Добавете и почистеното от кожата и костите месо. Оставете супата да покъкри на огъня още 15 минути.

11. Морковите също би трябвало вече да са добре сварени. Извадете от водата, пасирайте на пюре и сложете в съд с капак, желателно е да е стъклен.

След като престои в хладилника за известно време, супата отново ще оформи мазен слой отгоре. Махнете го с лъжица.

12. Между цялото готвене, намерете време да сварите бульон от пилешките кости, воденички и т.н. Слагате ги в голяма тенджера, заливате с вода, завирате, след това намалявате котлона на най-ниската степен и оставете да къкри поне пет часа. Отново махнете мазния слой. Някъде прочетох, че ако добавите една супена лъжица оцет към водата, помага за максималното извличане на калция от пилешките кости.

Вариантите са два, или да си наготвите по-голямо количество, следвайки горната схема, или да имате предвид, че това ще ви е менюто за поне 3 дни и да прецените дали искате да си правите супа всеки ден, или през ден.
Както вече споменах, аз се движих по план Б и не беше много забавно. Изборът е ваш.

Отпочинете си добре, наспете се хубаво, не забравяйте да пиете много вода и се пригответе за старт.

Следва кратко примерно меню за интро диетата и дребни съвети от изпатил.












Friday, September 6, 2013

"Кратък" наръчник в няколко части (част последна)

Тъкмо започнах да описвам подробно какво да си наготвите за интро диетата и реших, че е по-добре първо да пиша за симптомите при отмирането (die-off) на патогените. Добре е да имате представа през какво ще премине тялото ви по време на детоксикацията.

Отмирането е съвсем нормална реакция на организма и е добър знак, че процесът на оздравяване е задействан. Тази реакция се наблюдава, когато тялото е в процес на детоксикация и не може да преработи правилно токсините. Когато токсините пренатоврват способността на организма да се отърве от тях, се появяват страничните ефекти. Обикновено те са различни за всяко тяло, наподобяват симптомите при грип: отпадналост, глабоволие, температура, гадене, повръщане, разстройство, мускулни спазми, и т.н.

Когато лошите бактерии (патогени) измират, те отделят токсини в чревния ни тракт. Човек с налични стомашно-чревни проблеми трябва да "избие" множество от тези бактерии, преди да започне оздравяването. Тялото ни ще трябва да се потруди доста, за да изхвърли токсините. Патогените ще се "опитат да ви подлъжат" да опитате от непозволените продукти, като възбудят у вас неистово желание за консумиране на  захар. Не трябва да се поддавате, тъй като това е цялата идея, нали така?

След като пристрастен към захарта като мен успя, значи и вие ще можете!

Симптомите при всеки са различни, при някои дори няма такива, всичко зависи от това колко повреден е организма. Не забравяйте, че гореописаната реакция на тялото е съвсем нормална. Ние искаме да се отървем от лошите бактерии на всяка цена, докато те се опитват да останат живи.

Няколко идеи как да понесете мъчителните дни, докато траят симптомите на отмирането:

  1. Вземете си вана с английска сол (магнезиев сулфат). В началото изсипете във ваната 1ч.ч. англ. сол, после може да увеличите до две, но не надвишавайте две. Английската сол дехидратира, за това е много важно да поемете достатъчно вода преди и по врме на ваната.
  2. Ако имате болки в стомаха е добре да си направите електролити. Приготвянето им е много бързо и лесно. Завирате литър вода, в стъклена кана слагате 1/4 ч.л. сол и 1/4 ч.л. сода за хляб. Разбърквате добре, ако не можете да понасяте вкуса, добавете малко мед (но за начало е добре да избегнете меда, ако е възможно). Тази електролитна напитка ще ви помогне да балансирате нивото на РН в стомаха. Пийте по една чаша през определен интервал от време. Наистина помага много. 



     3.  Сън! Не само, че така времето ще мине по-бързо, но и тялото отпочива и се бори по-лесно с изхвърлянето на токсините.

    4. Налагайте си да пиете колкото се може повече вода, за да "отмиете" токсините по-лесно.

    5. Обадете се на приятел по диета,  пишете тук (блогът е и за това) или в тази тема за съвети, за кураж. Не забравяйте, че е от голямо значение да си поговорите с някого, дори въпросният човек, да не е минал през същото.

Ако приемате медикаменти или витамини, е добре да ги спрете по време на интро диетата (ако има възможност, рабира се).

Интро диетата е доста трудоемка като подготовка, пазаруване, готвене. Физически е изтощителна, отново готвенето споменавам тук, но най-вече детоксикацията, по време на която тялото е отпаднало. Психически също е натоварващо. Би било добре изброените фактори да се вземат предвид и да имате свободна от ежедневни ангажимети (работа, деца, семейство и т.н.) седмица, за да може да се фокусирате само върху това.

Кураж и успех!

Следва Интро Диета стъпка по стъпка 







"Кратък" наръчник в няколко части (част трета)

Интро Диета

Тук ще се опитам да изложа възможно най-подробно всички стъпки на интро диетата на база личен опит. Същественото за този етап е, да спазвате интро-то за поне 2-5 дни преди да преминете на следващите етапи от диетата. Ако увеличите дните, ще се чувствате крайно отпаднали и ще ви втръсне постоянно да ядете едни и същи неща. Това не е необходимо, тъй като целта на интро етапа е да "уморим от глад" патогените и да пречистим системата си, преди да продължим нататък.

На кой ден (от пределените средно 2 до 5) от интрото искате да преминете към първия етап на диетата, е лично решение. Ръководете се по тялото си. Ако симптомите на отмиране
(които в случая са добри симптоми и са вследствие рязкото измиране на патогените, но за тях малко по-късно) затихват и изхожданията на ден са започнали да намаляват, това е знак, че е време да преминете към следващия етап. В случай че състоянието ви е по-тежко и симтомите са на лице по-дълго време, е добре да останете на интро диетата за пет дни, което беше и моят случай.

Да обобщя: спазвайте интро диетата 2-3 дни. Ако решите, че сте по-тежък случай, останете на този етап 5 дни, но не повече от 5, след което преминете към първия етап от диетата. 

Етапите може да разгледате на страницата на pecanbread.com. Аз ще публикувам някои рецепти от него, онези, които лично съм изпробвала и които все още ползвам.

Ако се чувствате стабилни по отношение на състоянието си и сте уверени в добавянето на нови храни към диетата, не е задължително да спазвате всички фази.

Аз започнах диетата след едноседмична криза и посещение в спешното отделение и за това реших да градирам поемането на разнообразни храни, предид това колко щадящи стомаха са и дали са лесни за храносмилане.

Тъй като млечните продукти, често дават негативни реакции при хора със стомашно-чревни проблеми, е добре в началото да се избягват. Отново личен избор. В книгата си, Илейн Готшал съветва да се приемат домашно приготвено кисело мляко и извара още при основната диета. Изборът си остава за вас.

Следва Изпълнение на Интро диетата, няколко основни рецепти.

Wednesday, September 4, 2013

"Кратък" наръчник в няколко части (част втора)

След като вече имаме понятие за порочния цикъл, който ни причинява проблеми с храносмилането, би било добре да споемна някои общи неща за основната, или интро диетата и защо ролята ѝ в оздравителния прцес на стомаха е толкова значителна.

За да започнем правилното оздравяване е необходимо първо да възстановим баланса (бактерията) в червата и да намалим възпалението възможно най-бързо. С приемането на храните от интро диетата, едновременно спираме да "храним" натрупалите се лоши бактерии и осигуряваме на тялото обилен запас от полезни витамини и минерали. В същото време трябва да се борим и с възпалението, което е една от главните прични за диарията, запека, подуването на стомаха и газовете.

Първата стъпка, която можем да направим, за да намалим възпалението е да приемаме само лесни за абсорбиране храни, а именно, добре сготвени и на първо време пасирани плодове и зеленчуци, като по този начин няма да причним допълнителна вреда на чревния тракт.

Втората стъпка е да вкараме в тялото си колкото се може повече естествени противовъзпалителни витамини и минерали, като тези, които се съдържат в бульоните приготвени от кости.

Заедно, тези две стъпки създават ефективна диетична намеса, която ще помогне за прекъсването на порочния цикъл.

Въпреки че в книгата си Илейн Готшал препоръчва по време на  основната диета да се консумират извара и домашно приготвено кисело мляко, за начало е добре млечните продукти да се избягват, тъй като е доказано, че при хора със стомашно-чревни проблеми и най-вече при страдащите от целиакия (цьолиакия), непоносимостта към млечните продукти е често срещана.

Ако искаме да започнем оздравяването на хранителната система правилно, трябва да премахнем лошите бактерии (патогени), храните, които причиняват възпаления и да вкараме в тялото си подходящите противовъзпалителни съставки, които ще успокоят лигавицата на червата.

Благодарение на интро диетата, ще прекъснем порочния цикъл в стомаха и ще го подготвим да позволи на тялото да започне оздравителния процес.

Следва Интро Диета

"Кратък" наръчник в няколко части (част първа)

Поздравления!
Току що поехте първата крачка по пътя към облекчението от храносмилатения ви проблем. Без оглед на диагнозата, СВД определено е правилния избор. Аз самата съм от едва три месеца на диетата и вече виждам подобрения. Още не мога да говоря от позицията на излекувала се, но за съжаление това няма да се получи за няколко месеца. Добре е и вие бързо да го осъзнаете и да се въоръжите с търпение.

Диетата подлежи на модификации. В процеса на спазването ѝ, всеки я пригодява към тялото си и ако имате някой от изброените проблеми,  пригодяването всъщност е  наложително, за да започнете да възстановявате здравето си по-бързо.


  • Болест на Крон
  • Улцерозен колит
  • Синдром на дразнимото черво (IBS)
  • Възпалителни заболявания на червата (IBD)
  • Хранителни алергии
  • Гъбички (Кандида)
  • Запек
  • Хронична диария
  • Синдром на пропускливи черва
  • Дивертикулит
  • Целиакия (Цьолиакия)
  • Кистозна фиброза (Муковисцидоза)
  • Други автоимунни проблеми
Правилното начало.

Интро етапът е основата на диетата и за това е много важно да се изпълни правилно. На нея ще отделя повече внимание, ще се опитам да дам възможно най-подробно описание на подготовката и рецептите, тъй като това е най-трудната част за тялото и психиката.

Пропускането ѝ ще намали значително шансовете Ви да създадете стабилна основа за правилно лечение.

Казано с думи прости, ще се опитате да направите всичко възможно да поемете контрол над здравето си, като промените начина си на хранене, възстановите добрата флора и намалите възпалението в тялото си, за да го подготвите да се излекува.

Порочният цикъл е процес, при който увреждането на червата причинява неправилно храносмилане, което от своя страна води до бърз разтеж на бактериите. Те отделят остатъчни продукти след като се нахранят с неусвоената храна, която тялото не е успяло да абсорбира. Тези остатъци обикновено афектират мозъка, стомаха, червата и много други органи. Като най-вече разрушават червата и процесът продължава, докато причинява още по-тежка диария, запек, газове, подуване на стомаха, отпадналост и всички останали храносмилателни проблеми, които контролират живота ни.

Според мен е важно да си дадем сметка за няколко ключови позиции, като първата е: червата ни са повредени. Първоначалната реакция към увреждането е възпаление на увреденото място, тъй като тялото се опитва да се защити. Да речем, ако си изкълчим глезена, тялото ни обгражда нараненото място с течност, за да го защити, което причинява възпаление (оток).

Втората е следната: тъй като червата са възпалени, те не функционират правилно, което затруднява усвояването на хранителните вещества. Когато тялото не усвоява правилно храната, с която се храним, лошите бактерии се загнездват и виреят от остатъците.Докато се хранят с тях, те отделят газове и токсини, които причиняват още по-голямо възпаление, вследствие на което се получават болки в стомаха, проблемно изхождане, подуване и газове.

Както виждате, проблемът е доста сложен и за да се разреши, трябва едновременно да се атакуват няколко фактора. Какво ще се случи, ако обърнем внимание само на един аспект от прблема и занемарим другите? Да се върнем отново на примера с подутия глезен. За да го излекуваме, първо трябва да спрем възпалението. Първото нещо, което правим е да сложим лед на отока, за да спадне. Когато отокът се успокои,  тялото ще може да транспортира достатъчно кръвни тела и хранителни вещества, за да може бавно да започне да възстановява нараненото място. Какво ще се случи, ако продължим да стъпваме на този крак, въпреки че от време на време слагаме ледени компреси? Оздравителният процес няма да може да започне, тъй като продължаваме да нанасяме още вреда и да причиняваме по-голямо възпаление. Примерът е от полза, тъй като дава представа какво би се получило ако спазваме диетата на 95% вместо на 100%. Не е достатъчно да правим нещата почти както трябва.

Какво ще стане ако се храним 100% стриктно по диетата, но не сме започнали с интро етапа от нея? Отново се връщам на горния пример. Ще продължим да стъпваме на наранения глезен, без първо да намалим възпалението. Може би ще покуцаме известно време, глезенът ни сигурно ще заздравее след месеци, но това не е гарантирано и ще отнеме много по-дълго време, отколкото ако положим правилните грижи.

Следва втора част







Tuesday, September 3, 2013

Какво е СВД (SCD)?

Ще бъда кратка. При наличието на гугъл не виждам смисъл да се отплесвам. Но ще улеснявам с колкото се може повече директни линкове. Разглезихме се и искаме всичко да ни е удобно, свършено за максимално кратко време и по най-лесния възможен начин.

Първата публикация в блога е редно да е с два-три абзаца въвеждаща информация. Подавам няколко опорни точки и след това минавам по същество, т.е. диетата поетапно, рецепти и варианти за комбинации на позволените храни. Тук-там и информация от всякакво естество, която ме е заинтригувала и смятам, че ще бъде от полза.

 Специфичната Въглехидратна Диета (СВД или SCD Specific Carbohydrate Diet) e разработена от д-р Сидни В. Хаас и популяризирана от Илейн Готшал, която през 1994 публикува книгата "Прекъсване на порочния кръг: чревно здраве чрез диета".

Какво представлява самата диета? 
В края на статията има изброени връзки към сайтове, препълнени с информация.

Списък с позволени и забранени храни

Прочетете книгата на Илейн Г., прочетете я още веднъж. След това  потърсете материали в интернет и чак тогава преценете дали това е "вашата" диета. Ако решите, че бихте могли да я спазвате, се въоръжете с търпение и позитивно мислене и започвайте.

Ако не смятате да сте сериозни и стриктни до фанатизъм, няма смисъл да хабите време и нерви.

За останалите, продължавам с информация за диетата по етапи, както и с рецепти,  които се надявам да са Ви от полза и да  Ви спестя момента "проба грешка".

Следва въвеждащия (Интро) етап от диетата