Saturday, October 19, 2013

Малко кафяв  хумор

Винаги, когато се съберем с компания, от дума на дума неминуемо стигаме до разговори за лайна. За хората със стомашно-чревни проблеми тази тема отдавна е спряла да бъде неудобна. Говорим съвсем открито за изхожданията си, за газовете и не се свеним да споделяме подробности.

Ще ми е трудно да си представя, че има човек с някаква форма колит, който да бръчи нос при споменаване на думата лайно.

В един от американските форуми, които следя, видях много забавна тема "Знаеш, че имаш Улцерозен колит (тук може да се замести с всяко стомашно-чревно заболяване), ако...". Доста се посмях и реших да извадя няколко интересни публикации. Можете да допълвате в коментарите, ако искате. Но със сигурност ще се разпознаете в описанията.
Ще започна с моите два коментара по темата, следващите са чужди и са леко перифразирани.

Знаеш, че имаш улцерозен колит, ако...

"... рецептите ти започват с "Представете рецептата, когато диарията е спряла"

"... излизаш навън спокоен, че си планирал всичко така, че на всеки пет минути да си в близост до свястна обществена тоалетна."

"... да пръднеш е като игра на руска рулетка. Никога не занеш дали няма да излезе нещо"

"... всички ти завиждат, че ядеш колкото си искаш, без да напълняваш."

"... държиш фенерче в тоалетната, за да изследваш изхожданията си по-добре."

"... тичайки към тоалетната, се опитваш да подобриш рекорда на Юсеин Болт."

"... ти се иска кървенето отзад да е от хемороиди."

"... четеш коментари за кръв, слуз и разстройство, докато ядеш обяда си."

"... чувайки как някой разговаря за изхожданията си, проявяваш безкраен интерес и започваш да задаваш въпроси от всякакво естество."

"... на излизане от тоалетната всички ти отправят жални погледи, въпреки че само си се изпикал."

"... знаеш точно колко плочки има в тоалетната ти."

"... воденето на дневник се свежда до вписване на храна, изхождания, кръв и слуз, вместо да описваш чувствата си."

"... настроението ти зависи от това как изглежда изпражнението ти."

"... се притесняваш да обуеш бял панталон."

"... имаш по един допълнителен чифт бельо в чантата си, на работното си място, в жабката на колата."

"... четеш това на лаптопа си, докато седиш в тоалетната."

"... изпитваш леко притесняваща нужда да заснемеш добре оформеното си изпражнение, тъй като може би не си виждал такова от месец."

"... сериозно обмисляш просто да се наакаш в гащите, защото ти е писнало да се влачиш за намсикойпът до тоалетната."

"... на излизане от тоалетната останалите от семейството ти те питат оформено ли беше лайното или не."

"... докато се храниш, не си мислиш колко е вкусна храната, а се надяваш да  не ти създава проблеми на изхода."

"... си усвоил тънкото майсторство да можеш да определиш дали ще бъде пръдня или лайно."

"... ако партньорът ти се е запътил към тоалетната и те попита дали искаш да я ползваш, въпреки че си излязъл от там само преди минута."

"... изчете всичко това, кискайки се."


Хуморът е най-доброто лекарство!












Friday, October 18, 2013

Палачинки/Пречистено масло/Гии





2 яйца
2 с.л. масло, гии (гхи)* или кокосово масло, плюс още малко за тигана
1 ч.л. мед
1/3 ч.ч. бадемово или кокосово мляко (аз използвам вода)
2 с.л. кокосово брашно
1/8 ч.л. сол


  • Разбийте яйцта, 2-те лъжици разтопено масло, меда и млякото (водата)
  • Добавете кокосовото брашно и солта и разбъркайте добре. Оставете сместа да постои няколко минути, за да може кокосовото брашно да поеме влажността.
  • Загрейте тигана, добавете малко масло, изсипете около 2 с.л. от сместа, наклонете тигана, за да се оформи като палачинка. Когато крайчетата на палачинката покафенеят, я обърнете внимателно, защото се разкъсват лесно.
  • Гарнирайте с плодове, ябълков сос, мед


*Пречистено масло или гии/гхи (Ghee)

Пречистеното масло е масло, от което са отстранени водата, казеина и сухите млечни остатъци. Идеята е да се постигне по-приятен вкус и да може маслото да се използва при висока температура, без  да пуши, когато задушаваме или печем с него. Също така ще бъде по-лесно за консумиране от хора, които по принцип не толерират този продукт.

Гии е като пречистеното масло, с тази разлика, че млечните остатъци се изчакват да покафенеят, преди да бъдат отстранени. В резултат гии има малко по-силен вкус от пречистеното масло. Аз лично не намирам разлика. За да си направите гии, следвайте указанията за правене на пречистено масло и продължавайте да загрявате, докато млечните остатъци покафенеят.

Пречистеното масло и гии може да съхранявате поне месец на стайна температура, или четири месеца в хладилник.


  • Разтопете маслото на слаб огън, докато не започне да къкри.
  • Оставете го да къкри, докато млечните остатъци се отделят на дъното, отгоре ще се образува пяна, а чистото жълто масло ще остане по средата. Това отнема около 10 мин., но в случай че искате да си направите гии, продължете да загрявате маслото, докато отделените на дъното частици започнат да покафеняват (или докато не достигне температура до 120° Ц/250°Ф), като внимавате да не изгорят.
  • С помощта на сито, по което сте положили марля, прецедете маслото в буркан.


Monday, October 14, 2013

5и етап

Ако вече сте стигнали до тук, би трябвало да се смята, че сте въвели повечето (ако не всички) позволени продукти. Петият етап не е много по-различен от предния. Плодовете вече може и да не са белени а сушените не трябва да са варени. Със стафидите все още трябва да сте внимателни и да не прекалявате.

Може да консумирате цели ядки, не само парченца, но да са сдъвчени добре.

Правилото за индивидуалността продължава да важи. Ако разстройството не е отшумяло напълно, изобщо не яжте ядки. В периода на въвеждане на храните поетапно, ако сте успели да установите какво ви дразни, го изключете за няколко месеца.

Към фасула се добавят още два вида, които са позволени: black beans и kidney beans. Не забравяйте за 12 часовото накисване преди да го сварите.

Няколко дни след петия етап, ако стомахът е спокоен и изхожданията ви са стабилизирани (Отново  строго индивидуално, някои може да са ходили по 15 пъти на ден до тоалетната и ако вече ходят само по 5, може да считат че имат огромен напредък, за други ситуацията ще бъде съвсем различна. Тук трябва да приложите личната си преценка.), може да опитате от позволените кашкавали/сирена.
Списък по азбучен ред с позволените и забранените храни.

Идеалният вариант на диетата е този, в който след поетапното въвеждане на храните, можете да консумирате всичко от списъка с позволени продукти. Тогава диетата няма да е никак трудна, има толкова много книги с рецепти и няма да усетите липсата на хляб, картофи или ориз.

За съжаление, гореописаното често се постига след доста дълъг период от време, а понякога дори и продукт от позволените се налага да бъде изключен от менюто завинаги.

Ако сте на лекарства, продължавайте да ги приемате по указание. Винаги се консултирайте с гастроентеролога си.











Wednesday, October 9, 2013

               Зеленчуците от сем. Картофови причиняват възпаления

Картофите, чушките, патладжаните и доматите са от сем. Картофови. Те съдържат алкалоиди, за които е доказано, че  влияят на мускулната дейност, храносмилателната система и ставите. Количеството на алкалоидите в тези зеленчуци е ниско, в сравнение с това на някои от растенията от същото семейство и поради тази причнина възпалителни реакции предизвикани от консумацията на гореизброените зеленчуци може да се наблюдават само при хора чувствителни към алкалоидите. След топлинна обработка на зеленчуците, количеството на алкалоидите в тях намалява с 40-50%  и те могат да бъдат консумирани без проблем от някои хора, докато при други може да възникнат сериозни възпалителни реакции.

При наличие на възпалителен процес, какъвто съществува под една или друга форма при стомашно-чревните заболявания, консумацията на зеленчуци от сем. Картофови е като наливане на масло в огъня.

Специфичната Въглехидратна Диета изключва картофите, но останалите зеленчуци от семейството са в списъка с позволени храни. В случай че се забелязва обостряне на болките в ставите, нестихващо разстройство и мускулни спазми е добре тези зеленчуци да се изключат от менюто за известно време, за да се установи дали те са причината.

Сигурно и вие като мен сте се уморили да четете информация за диетата, разни истории как някои са постигнали ремися чрез нея, или са на път да я постигнат. Сигурно сте се решили да я спазвате, като сте си казали: "Чудесно, започвам да ям само тези продукти и готово! Ще опитам за един месец и ще реша дали е от полза или няма да я бъде."

Да, ама не. Има една малка (или може би не толкова малка) подробност. Телата ни са различни, увредени са в различна степен и ще се наложи да се поработи доста, докато се намери правилната модификация на диетата, онази, която ще е най-благоприятна за твоето тяло.

Ключовата фраза е проба-грешка.

Когато видите хубави обувки на витрината в магазина, не влизате директно за да си ги закупите, нали? Мерите един номер, после още един, отново се връщате на първия, докато не изберете подходящия чифт.

Какво всъщност се опитвам да кажа:


  • Не си търсете прични да се убеждавате, че диетата няма да проработи при вас, защото да речем, не можете да храносмилате мазнини (има начини това да се промени).
  • Не си мислете да се отказвате, преди да сте дали шанс на диетата. Две седмици не са достатъчни, за да вземете такова решение. На тялото ви са му били необходими години, за да се разболее толкова.
  • Спрете да се притеснявате от факта, че отслабвате. По-скоро се фокусирайте върху това да си набавяте необходимите хранителни вещества, от които тялото ви изпитва отчайваща нужда. По-късно ще имате възможност да си възвърнете желаните килограми.
  • Започнете да екпериментирате с диетата и наблюдавайте реакцията на тялото си. Ако на следващия ден изхожданията ви са само с едно по-малко от предния, значи сте на прав път и не трябва да спирате.
  • Дайте шанс на диетата за поне 30-60 дни, за да можете да видите дали е започнал оздравитения процес. 
Не изглежда лесно, но определено звучи по-добре от алтернативата да прекарваме дните си в тоалетната.
















Saturday, October 5, 2013

СВД 4ти етап

Ако сте от щастливците които въвеждат нови продукти с бърза крачка и минават етапите на диетата като по книга, без да наблюдавате допълнителни усложнения или влошаване на симптомите, значи сте готови за консумирането на сурови плодове (белени) и зеленчуци.

Всичко което вече е изброено до тук, с тази разлика, че няма да се налага да печете ябълката ако ви се прияде.

Месото вече може да бъде и пържено. По принцип пърженото не би трябвало да дразни колита, ако не ви понася, пропускате този начин на приготвяне.

В четвъртия етап на Специфичната Въглехидратна Диета можете да добавите към менюто си фасул, леща и грах. Не забравяйте да ги накиснете за 12 часа във вода, изплаквате и чак тогава ги сварете. Внимавайте с количеството, което ще консумирате за първи път. Опитайте съвсем малко, за да прецените дали стомахът ви е готов. Ако се окаже, че е рано, изчакайте може би месец и опитайте отново.

Според списъка на И. Готшал, са позволени само няколко вида фасул. Тъй като, поне аз, не мога да назова различните видове по имена, ще публикувам названията им на английски, придружени със снимка за улеснение. Всъщност, като се замисля, освен бял, кафяв и т.н., не съм знаела никакви други названия за фасула/боба.

Haricot beans

Lima beans

Navy beans

В този етап може да опитате парченца бадеми, орехи, настърган кокос. Напомням за ядките, да са киснали във вода поне седем часа, преди да се консумират. Бадемите киснете 12 часа.

Бъдете много внимателни с ядките. Ако все още имате разстройство, ако имате повече от три изхождания на ден, ако има кръв и слуз в изпражненията, оставете бобовите, ядките и брашното от ядки за по-късно.

Ако не ви се купува голям пакет с бадемово брашно, можете да си направите малко количество, за да проверите дали ви понася.След като бадемите са киснали 12 часа във вода, обелката им ще се отдели лесно, изсшусете ги добре и с помощта на кафемелачка или кухненски робот ги смелете на брашно. От 2 ч.ч. ще се получат 2 чаши брашно. Ще ви бъде достатъчно да изпробвате рецепта за хляб, мъфини или кра(е)кери (тази дума продължава да ме изнервя :) ), за да прецените дали стомахът ви толерира брашното от ядки.

Масло от бадеми, кашу, фъстъци се получава по същия начин както брашното, с тази разлика, че трябва да ги оставите в кухненския робот за по-дълго време (5-10 мин.), за да се превърнат от брашно на масло.

Като за начало може да опитате със сурово кашу, тъй като няма да ви се налага да го да го белите.