Thursday, July 24, 2014

Медена питка със сода

За онези от вас, които въпреки многобройните материали за пагубното въздействие на пшеницата върху чревната лигавица, не са се отказали от нея и брашното.

Аз самата се разкъсвам от дилеми и се питам дали е добре да съм толкова крайна в диетата си. При положение, че нямам установена нетолерантност към глутена, е ли е добре да се храня безглутеново? По този начин няма ли да "отуча" организма си от него и да развия непоносимост? Учените не са сигурни. Мънкат по въпроса.

В дни, в които решавам да изневерявам на строгия беззърнен режим на СВДиета, си правя тази питка. Притъпявам си съвестта, като купувам (уж) немодифицирано брашно, слагам сода вместо мая, мед вместо захар и спя спокойно, като си мисля, че съм се нахранила с по-малкото зло.

Продукти:


500-600гр   брашно
150мл     топла вода
1 чаша мед (или само 1-2 ч. л.)
1 ч.л. сода за хляб
1/3 чаша олио/зехтин

Канела/ядки по желание


Меда се разбърква с водата, за да се разтопи. Добавя се содата за хляб и олиото. След това се добавя по малко от брашното и се меси докато се получи (ронливо) тесто.
Пече се на 175 Ц/350 Ф около 35 мин

*може да се направи и със съвсем малко мед и малко сол.