Friday, October 18, 2013

Палачинки/Пречистено масло/Гии





2 яйца
2 с.л. масло, гии (гхи)* или кокосово масло, плюс още малко за тигана
1 ч.л. мед
1/3 ч.ч. бадемово или кокосово мляко (аз използвам вода)
2 с.л. кокосово брашно
1/8 ч.л. сол


  • Разбийте яйцта, 2-те лъжици разтопено масло, меда и млякото (водата)
  • Добавете кокосовото брашно и солта и разбъркайте добре. Оставете сместа да постои няколко минути, за да може кокосовото брашно да поеме влажността.
  • Загрейте тигана, добавете малко масло, изсипете около 2 с.л. от сместа, наклонете тигана, за да се оформи като палачинка. Когато крайчетата на палачинката покафенеят, я обърнете внимателно, защото се разкъсват лесно.
  • Гарнирайте с плодове, ябълков сос, мед


*Пречистено масло или гии/гхи (Ghee)

Пречистеното масло е масло, от което са отстранени водата, казеина и сухите млечни остатъци. Идеята е да се постигне по-приятен вкус и да може маслото да се използва при висока температура, без  да пуши, когато задушаваме или печем с него. Също така ще бъде по-лесно за консумиране от хора, които по принцип не толерират този продукт.

Гии е като пречистеното масло, с тази разлика, че млечните остатъци се изчакват да покафенеят, преди да бъдат отстранени. В резултат гии има малко по-силен вкус от пречистеното масло. Аз лично не намирам разлика. За да си направите гии, следвайте указанията за правене на пречистено масло и продължавайте да загрявате, докато млечните остатъци покафенеят.

Пречистеното масло и гии може да съхранявате поне месец на стайна температура, или четири месеца в хладилник.


  • Разтопете маслото на слаб огън, докато не започне да къкри.
  • Оставете го да къкри, докато млечните остатъци се отделят на дъното, отгоре ще се образува пяна, а чистото жълто масло ще остане по средата. Това отнема около 10 мин., но в случай че искате да си направите гии, продължете да загрявате маслото, докато отделените на дъното частици започнат да покафеняват (или докато не достигне температура до 120° Ц/250°Ф), като внимавате да не изгорят.
  • С помощта на сито, по което сте положили марля, прецедете маслото в буркан.


No comments:

Post a Comment