Wednesday, October 9, 2013

               Зеленчуците от сем. Картофови причиняват възпаления

Картофите, чушките, патладжаните и доматите са от сем. Картофови. Те съдържат алкалоиди, за които е доказано, че  влияят на мускулната дейност, храносмилателната система и ставите. Количеството на алкалоидите в тези зеленчуци е ниско, в сравнение с това на някои от растенията от същото семейство и поради тази причнина възпалителни реакции предизвикани от консумацията на гореизброените зеленчуци може да се наблюдават само при хора чувствителни към алкалоидите. След топлинна обработка на зеленчуците, количеството на алкалоидите в тях намалява с 40-50%  и те могат да бъдат консумирани без проблем от някои хора, докато при други може да възникнат сериозни възпалителни реакции.

При наличие на възпалителен процес, какъвто съществува под една или друга форма при стомашно-чревните заболявания, консумацията на зеленчуци от сем. Картофови е като наливане на масло в огъня.

Специфичната Въглехидратна Диета изключва картофите, но останалите зеленчуци от семейството са в списъка с позволени храни. В случай че се забелязва обостряне на болките в ставите, нестихващо разстройство и мускулни спазми е добре тези зеленчуци да се изключат от менюто за известно време, за да се установи дали те са причината.

Сигурно и вие като мен сте се уморили да четете информация за диетата, разни истории как някои са постигнали ремися чрез нея, или са на път да я постигнат. Сигурно сте се решили да я спазвате, като сте си казали: "Чудесно, започвам да ям само тези продукти и готово! Ще опитам за един месец и ще реша дали е от полза или няма да я бъде."

Да, ама не. Има една малка (или може би не толкова малка) подробност. Телата ни са различни, увредени са в различна степен и ще се наложи да се поработи доста, докато се намери правилната модификация на диетата, онази, която ще е най-благоприятна за твоето тяло.

Ключовата фраза е проба-грешка.

Когато видите хубави обувки на витрината в магазина, не влизате директно за да си ги закупите, нали? Мерите един номер, после още един, отново се връщате на първия, докато не изберете подходящия чифт.

Какво всъщност се опитвам да кажа:


  • Не си търсете прични да се убеждавате, че диетата няма да проработи при вас, защото да речем, не можете да храносмилате мазнини (има начини това да се промени).
  • Не си мислете да се отказвате, преди да сте дали шанс на диетата. Две седмици не са достатъчни, за да вземете такова решение. На тялото ви са му били необходими години, за да се разболее толкова.
  • Спрете да се притеснявате от факта, че отслабвате. По-скоро се фокусирайте върху това да си набавяте необходимите хранителни вещества, от които тялото ви изпитва отчайваща нужда. По-късно ще имате възможност да си възвърнете желаните килограми.
  • Започнете да екпериментирате с диетата и наблюдавайте реакцията на тялото си. Ако на следващия ден изхожданията ви са само с едно по-малко от предния, значи сте на прав път и не трябва да спирате.
  • Дайте шанс на диетата за поне 30-60 дни, за да можете да видите дали е започнал оздравитения процес. 
Не изглежда лесно, но определено звучи по-добре от алтернативата да прекарваме дните си в тоалетната.
















2 comments:

  1. Браво,Тина!Страхотна публикация,надявам се повече хора с нашите проблеми да започнат да мислят като теб!

    ReplyDelete