Tuesday, September 10, 2013


Интро диета, примерно меню и други хитрини 

Още със събуждането в утрото на Ден номер едно, трябва да се чувствате удовлетворени, че храната ви е приготвена и чака в хладилника. Напомнете си, че днес е първият ден от оздравителния процес.

Краткото меню е по-скоро само за да ви насочи, от там насетне модификациите ще са продиктувани от тялото ви. Ако не понасяте яйца, или смятате, че може да реагирате остро на тях, или пък ако разстройството ви е много силно- изключете ги, поне през първите дни. Закуските с кюфтенца или супа отначало може да са ви странни, но ще свикнете бързо.

Наблюдавайте се за реакции към храната. Има хора с непоносимост към желатина, да речем. Ако разстройството не намалява, спрете сока, пийте само вода. Аз лично не рискувах да добавя сок към интро диетата си, тъй като колкото и да ме уверяват, че няма захар и сулфити в него, силно се съмнявам, че е така. Използвах само по половин чаша прясно изстискан ябълков сок за приготвянето на желатина. Сменете морковите с друг зеленчук, за който сте сигурни, че не ви дразни. В началото (а и по-късно), всичко ще е по метода "проба-грешка".

Подчертавам отново, че менюто е примерно. Винаги можете да налагате промени. Ако ви омръзнат кюфтенцата, сменете за ден със сьомга, на скара, само с малко сол. Запомнете, първите 2-5 дни, храната трябва да е възможно най-лека, за да улесните приемането ѝ. Но не забравяйте, че пилешката супа е основата на интро диетата. Яжте колко се може по-често от нея. Ако някоя от предварително приготвените храни ви свърши, сгответе още. С всеки изминал ден ще ставате все по-добри в планирането на менюто и приготвянето на достатъчно храна.
Не забравяйте- след като извадите супата от хладилника, махнете горния слой мазнина. Така в началото ще улесните храносмилането си.

Изключително полезно е, да не кажа задължително, да си водите дневник. Какво ядете, да описвате симптомите си, изхожданията (да, ако имате стомашно-чревни проблеми, знаете много добре за какво става дума :) ), дали имате кървене. Ето една примерна таблица, добрата стара тетрадка също върши чудесна работа.

Първи ден:
Закуска: яйца (варени, по панагюрски или бъркани, без да добавяте никаква мазнина в тигана), малко желе, ако сте много гладни хапнете и едно кюфте (печено или варено).
Обяд: Пилешка супа, желатин и кюфте.
Вечеря: Пилешка супа, пюре от моркови, кюфте, малко сок, разреден с вода (50/50).

Втори ден:
Закуска: Яйца (пригответе ги по различен начин от предния път), желатин, чаша топъл пилешки бульон.
Обяд: Кюфте, пилешка супа и желатин.
Вечеря: Пюре от моркови, кюфте, пилешка супа и чаша сок (или топъл пилешки бульон).

Редувате както намерите за добре. Ако сте гладни и прецените че три основни ястия не са ви достатъчни, винаги можете да си приготвите допълнително яйце между храненията, да хапнете от желатина или да изпиете чаша бульон.
Както споменах по-рано, няма нужда да спазвате интро диетата повече от три дни, но ако все пак решите да я направите за пет, продължавате в същия дух.

Аз я спазвах пет дни, тъй като бях започнала диетата погрешно и увеличих кризата си с няколко дни, вместо да се подобря. Къде сбърках ли? Когато прочетох списъка с позволени и непозволени храни, просто реших, че трябва да започна да ям всичко от позволените и нещата ще си дойдат рязко на мястото. Докато се чудех защо разстройстворто ми не спира и кризата не отшумява, намерих информацията за интро диетата, за постепенното представяне на храните, за няколкото начални етапа на хранене, следенето за реакции към определени продукти и т.н., и т.н.

Не се стряскайте от еднообразното меню, ще оцелеете. Почти съм убедена, че така или иначе отдавна сте изключили доста от продуктите, които сте яли преди и нещата, с които се храните се броят на пръсти. Като си представя, че има диети за отслабване, които  позволяват само една ябълка и едно яйце за целия ден, горното си е направо пир, на всичко отгоре може да ядете на поискване.
Фасулска работа.

Следва Първи етап, рецепти, идеи







No comments:

Post a Comment